Putin: Trampov bliskoistočni plan prilično nejasan, osnovati državu Palestinu - Vijesti.me
POZVAO NA DIREKTNE PREGOVORE

Putin: Trampov bliskoistočni plan prilično nejasan, osnovati državu Palestinu

SAD su "prilično nejasne u odnosu na detalje sporazuma i Vašington drži u mraku globalnu i domaću javnost, Bliski istok i Palestinu", rekao je Putin

Putin
Putin (Foto: Reuters)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin označio je danas bliskoistočni mirovni plan predsjednika SAD Donalda Trampa "prilično nejasnim" i pozvao na direktne pregovore između Izraela i Palestinske uprave u Moskvi.

U razgovoru s arapskim novinarima, na pitanje Skaj njuz Arabije o pasivnijoj ulozi Rusije u izraelsko–palestinskom sukobu i "sporazumu vijeka", kako je nazvan taj mirovni plan, Putin je rekao da je pozicija njegove zemlje da će "podržati svaki plan koji će donijeti mir", ali mora da razumije sadržaj plana.

SAD su "prilično nejasne u odnosu na detalje sporazuma i Vašington drži u mraku globalnu i domaću javnost, Bliski istok i Palestinu", rekao je Putin.

"Mi mislimo da je važno osigurati rješenje (po modelu) dvije države i osnovati državu Palestinu. Mi smo sugerisali da budemo domaćin direktnih pregovora u Moskvi između izraelskog premijera i vođe Palestinske uprave, ali sastanka nikada nije bilo, na nesreću", dodao je ruski predsjednik.

On je rekao da je u međuvremenu Rusija održala nekoliko sastanaka sa palestinskim frakcijama.

"Obnavljanje palestinskog jedinstva bilo bi veliki doprinos procesu", objasnio je Putin, misleći na pomirenje dvije glavne palestinske frakcije, umjerenijeg Fataha koji dominara na Zapadnoj obali i islamskog fundamentalističkog Hamasa koji od 2007. godine vlada drugom palestinskom teritorijom, pojasom Gaze, prenijeli su izraelski mediji.

Ruski predsjednik je ocijenio da su odnosi njegove zemlje i Izraela vrlo dobri i da vjeruje da su Izraelci takođe zainteresovani za dugoročno rješenje sukoba.

"Skoro 1,5 miliona Izraelaca dolazi iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Izrael je maltene zemlja u kojoj se govori ruski. Ja brinem šta se dešava u Izraelu. Ipak mi imamo principijelan stav o izraelsko-palestinskom rješenju: potpuno smo posvećeni svim odlukama UN i vjerujemo da se moraju izvršiti", rekao je Putin.

U junu je Trampova administracija predstavila ekonomski dio mirovnog plana na konferenciji u Bahreinu pod sponzorstvom SAD.

Skupu su prisustvovali predstavnici i istaknuti biznismeni iz nekoliko arapskih zemlja, ali ga je Palestinska uprava bojktovala.

Politički dio plana tek bi trebalo da bude objelodanjen.

Prvobitno je najavljeno da će se to desiti nakon izraelskih parlamentarnih izbora 17. septembra.

Objavljivanje je odloženo jer premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije uspio da obrazuje vladajuću koaliciju nakon izbora u aprilu kao i zbog ponovljenih izbora prošlog mjeseca na kojima je bilo jasnog pobjednika.

Putin je danas odgovarao na pitanja Al Arabije, Skaj Njuz Arabije i novinara RT-a pred put u Saudijsku Arabiju uglavnom o odnosima Rusije sa tom zemljom i sukobu u Siriji i Libiji.