Rusi na tržištu marihuane u SAD - Vijesti.me
biznismeni koji se ne bave naftom, gasom, aluminijumom, čelikom...

Rusi na tržištu marihuane u SAD

Na scenu stupaju Lev Parnas i Igor Fruman, biznismeni rođeni u Sovjetskom Savezu, zadržani 9. oktobra – kada su krenuli na let iz SAD s kartama u jednom pravcu – i uhapšeni zbog sumnje za više prekršaja, među kojima je kršenje zakona o finansiranju političke kampanje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Bogati  ruski državljanin optužen je da je pokušao da dođe do licence za  prodaju marihuane u SAD davanjem donacija za političke kampanje uz pomoć  saradnika Rudija Đulijanija. Da li je to odraz lekcije naučene u  postsovjetskoj Rusiji, realnost američkog tržišta kanabisa ili oboje?

Ublažavanje ograničenja za prodaju kanabisa u Sjedinjenim Američkim  Državama otvorilo je prilike za zgrtanje bogatstva preko noći nalik  navali da se ščepa državna imovina kada je posle pada komunizma naglo  otvoren veliki dio svijeta za poslove, legalne i one druge, piše redakcija  Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ne bez iznenađenja, neki kapitalisti iz bivših sovjetskih država žele dio tog posla.

Na scenu stupaju Lev Parnas i Igor Fruman, biznismeni rođeni u  Sovjetskom Savezu, zadržani 9. oktobra – kada su krenuli na let iz SAD s  kartama u jednom pravcu – i uhapšeni zbog sumnje za više prekršaja,  među kojima je kršenje zakona o finansiranju političke kampanje.

Federalna optužnica otpečaćena sljedećeg dana navodi da su Parnas i  Fruman, s još dva čovjeka, davali nelegalne političke donacije koje je  finansirao jedan Rus, nastojeći da dobiju licencu za prodaju marihuane u  više američkih saveznih država.

Američki državljani Parnas i Fruman su saradnici Rudija Đulijanija  (Rudy Giuliani) bivšeg gradonačelnika Njujorka koji je sada lični  advokat predsjednika Donalda Trampa (Trump) i središnja figura u istrazi o  opozivu koja se znatno fokusira na komunikacije sa zvaničnicima u  Ukrajini.

Pored drugih navodnih nelegalnih političkih donacija, optužnica tvrdi  da su optuženi nastojali da sprovedu novac od neimenovanog ruskog  biznismena identifikovanog kao "Strani državljanin-1" u fondove za  kampanju američkih političara koje su smatrali ključnim za svoj plan za  posao s rekreativnom marihuanom u SAD.

Riječi "ruski biznismen" obično se ne povezuju s marihuanom, već prije s  naftom, gasom, aluminijumom ili čelikom. Ali, zapravo, analitičari u tom  sektoru sugerišu da bi to moglo biti sasvim prirodno.

"U svakoj deceniji postoji velika prilika koja mijenja svijet i raste, i  kanabis je ta industrija u ovom vremenu", rekao je za RSE Troj Dejton  (Troy Dayton), direktor Arkvju grup (The Arcview Group), kompanije iz  San Francuska koja ispituje tržište marihuane.

Ono što odvaja sadašnju industriju kanabisa od dot.com buma i drugih  novih prilika na tržištima je da nije podstaknuta inovacijama, već  političkom promjenom, rekao je on.

"Na taj način, više lični na pad Berlinskog zida i otvaranje trgovine s Kinom", rekao je Dejton.

Kineski lider Deng Sjaoping pokrenuo je krajem 70-ih godina ekonomske  reforme koje će osiromašenu državu u samo nekoliko decenija pretvoriti u  drugu po veličini privredu na svijetu.

Pad komunizma u istočnoj Evropi 1989. i pad Sovjetskog Saveza dvije  godine kasnije unio je više od 400 miliona ljudi u globalnu ekonomiju,  stvarajući prilike za brzu zaradu – u milijardama dolara – u sektorima  od bankarstva preko potrošačke robe do nekretnina.

Žestoka konkurencija

Od 2012. godine 11 saveznih država i grad Vašington su legalizovali  rekreativno korišćenje marihuane milionima ljudi, stvarajući industriju  za koju se očekuje da ove godine da dostigne 13 milijardi dolara u  prodaji. Prema navodima Akrvjua, predviđa se da će to do 2024. godine  narasti na 35 milijardi dolara.

Industrija marihuane u SAD se, međutim, suočava s izazovim u davanju  licenci za marihuanu nalik onima u bivšim sovjetskim republikama i  satelitskim državama dok su 90-ih godina prodavali državnu imovinu,  uključujući licence za prirodne resurse: obezbeđivanje transparentnog i  fer procesa.

U Rusiji, Ukrajini i nekoliko drugih država u regionu, deo  najpoželjnije imovine u vlasništvu države otišao je insajderima po  niskim cenama, stvorivši malu klasu tajkuna. To je dovelo do ekstremnih  razlika u bogatstvu i u očima miliona koji su se osetili obespravljeno  bacilo mrlju na tranziciju ka kapitalizmu.

Američke savezne države nude ograničen broj licenci za uzgoj,  proizvodnju i prodaju proizvoda s marihuanom, što stvara žestoko  nadmetanje za njihovo dobijanje.

Direktori kockarnica, advokati, lobisti, bivši zvaničnici i njihovi rođaci su među prvima koji su dobili dozvole u Nevadi.

Kada je ta država održala još jednu aukciju za 64 licence za prodaju  marihuane 2018, stigle su 462 prijave. Nevada je na kraju izdala 61  licencu za 17 kompanije, posle čega su izostavljene kompanije podnele  tužbe s tvrdnjama o "rasprostranjenoj korupciji" među zvaničnicima,  uključujući primanje mita.

Nedavne transakcije su podvukle velike profite koji se mogu požnjeti  dobijanjem licence u Nevadi, posebno u Las Vegasu, centru kocke i zabave  koji je i najveći grad u toj državi i jedna od najznačajnijih  turističkih destinacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Četiri kompanije iz Nevade koje se bave kanabisom i koje nisu  postojale do pre nekoliko godina, prodate su 2018. godine po cenama od  40 miliona dolara do 290 miliona dolara.

Prema optužnici, Parnas, rođen u Ukrajini i Fruman, rođen u  Belorusiji – zajedno s ukrajinskim državljaninom Andrejom Kukuškinom i  Amerikancem Dejvidom Korijom (David Correia) – "napravili su planove da  pokrenu posao s rekreativnom marihuanom koji bi finansirao Strani  državlejni-1 i za koji je trebalo dobiti pristup licenci za prodaju  marihuane" u Nevadi i drugim saveznim državama.

Zajedno s neidentifikovanim ruskim biznismenom koji je "Strani  državlajnin-1", njih četvorica su se sastala u Las Vegasu početkom  septembra 2018. da razgovaraju o tom poslovnom poduhvatu, navodi se u  optužnici.

Kukuškin i Koria registrovali su kompaniju u Nevadi u septembru 2018,  ali su promašili rok za prijavu za jednu od 64 ponuđene licence.

Kukuškin, bivši investicioni bankar u moskovskom Renesans kapital  (Renaissance Capital) – koji je pomogao u razvoju ruske berze 90-ih –  već je investirao u kalifornijsku kompaniju za kanabis s Andrejom  Muravjovljevim, bivšim predsednikom sibirske kompanije za cement, navodi  se u građanskoj tužbi podnetoj ranije ove godine u toj državi.

Muravjov je bogatstvo, koje je napravio posle 2000. s cementom,  umnogostručio investicijama u tehnologiju. Potpomogao je investicionu  kompaniju Ran kapital (Run Capital) u Silicijumskoj dolini. Muravjov,  ruski državljanin koji živi u Moskvi, nije bio dostupan za komentar.

Mogućnost zloupotreba

Rusi su bili među prvim investitorima na tržištu kanabisa poput  Kolorada, koji je jedna od prve dve savezne države koje su legalizovale  marihuanu za rekreativnu upotrebu 2012, rekao je za RSE urednik  MJBizdejli (MJBizDaily), vodećeg časopisa koji prati industriju  marihuane.

Tako da interesovanje neidentifikovanog ruskog investitora za  finansiranje dobijanje licence nije neobično. Kao ni plan njegovog tima –  kako je navedeno u optužnici – da poveća svoje šanse za uspeh  doniranjem do milion dolara političkim komitetima na federalnom i  državnom nivou.

FBI je u avgustu 2019. izrazio zabrinutost o korupciji u dodeli  američkih licenci za kanabis, posebno u zapadnim saveznim državama, među  kojima je Nevada. Licence vrede do 500.000 američkih dolara, navela je  ta agencija.

Berni Sačer (Bernie Sucher), američki biznismen pionir u Rusiji 90-ih  a sada direktor Tikun Olam USA, koji pravi proizvode od kanabisa, rekao  je da je industrija marihuane, kao i mnogi drugi sektori pod uticajem  vlade, podložna zloupotrebi.

"U nekim od ovih država, imate ograničen broj licenci koje kontroliše  mala grupa birokrata ili izabranih političara i postoji viđenje da ako  dobijete jednu od tih licenci, postoji ogromna vrednost. I to je idealna  struktura za podsticanje koruptivnog poslovanja", rekao je Sačer, koji  je bio među prvim Amerikancima koji su pokrenuli posao u postsovjetskoj  Rusiji i koji je imao ključne položaje u tamošnjim investicionim  bankama.

Donacije

List Nevada indipendent (The Nevada Independent) izvestio je da su  2018. godine kompanije koje se bave marihuanom donirale skoro 750.000  dolara za guvernersku kampanju demokrate Stiva Sisolaka (Steve Sisolak)  koji je porazio republikanca Adama Laksalta (Laxalt).

Jedno preduzeće iz Nevade koje se bavi kanabisom doniralo je 60.000  dolara Sisolaku preko šest kompanija i još 10.000 dolara na svoje ime  kako bi legalno zaobišlo ograničenja za doprinos političkim kampanjama,  pokazuju podaci iz te države.

Prema optužnici Parnasu i ostaloj trojci, neidentifikovani ruski  biznismen poslao je dve tranše od po 500.000 dolara na bankovni račun  koji je kontrolisao Fruman, nešto pre izbora u Nevadi 2018. da "pokuša  da dobije uticaj i privid uticaja kod političara i kandidata".

Fruman je dao donaciju od 10.000 dolara Laksaltu kao i Vesu Dankanu  (Wes Duncan), republikanskom kandidatu za državnog tužioca Nevade,  pokazuju podaci iz te države.

Kukuškin je poruci partnerima naveo da će im biti potrebno "zeleno  svetlo" od Laksalta da bi mogli da učestvuju u već zatvorenoj aukciji  rundi za kanabis u Nevadi.

List Sakramento bi (The Sacramento Bee) iz kalifornijske prestonice  izvestio je da su Parnas i Fruman takođe dali donacije nekolicini  kalifornijskih političara, među kojima je lider manjine u Predstavničkom  domu Kongresa SAD, republikanac Kevin Mekarti (McCarthy).

Parnas, Fruman, Koria i ruski državljanin nastavili su da se sastaju u  proleće 2019, ali se posao s marihuanom nikada nije ostvario, navodi se  u optužnici.

Prema podnescima i konsultantima, Kukuškin je nastavio da traži  licencu za prodaju kanabisa, između ostalog u Los Anđelesu. Arkvju  predviđa da će Kalifornija pokrivati petinu američkog tržišta kanabisa  do 2024.

Kukuškin je takođe poslovni partner Gariba Karapetjana (Karapetyan),  koji je, prema Sakramento biju, najveći trgovac kanabisom u Sakramentu s  osam radnji.

FBI sada ispituje da li vlasnici kompanija za kanabis u Sakramentu plaćali mito zvaničnicima, naveo je taj list.

Mark Galeoti (Galeotti), analitičar za ruska pitanja specijalizovan  za organizovani kriminal i korupciju, rekao je da kriminalci  preduzetnici iz bivšeg Sovjetskog Saveze "uspevaju gde mogu iskoristiti  nezgrapnu birokratiju i velike razlike u ponudi i potražnji".

To, kaže on, važi za legalnu američku industriju marihuane.