Rusija: Amerikanci već dvije godine šire histeriju, ismijavaju sami sebe - Vijesti.me
PONOVO NAVODI O MIJEŠANJU U IZBORE

Rusija: Amerikanci već dvije godine šire histeriju, ismijavaju sami sebe

Direktor FBI Kristofej Rej je rekao da je FBI otvorio istragu o miješanju u izbore

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Foto: Reuters)

Optužbe SAD o ruskoj umiješanosti u američki predizborni proces Rusija je u petak nazvala "histerijom koja ismijava" SAD, nakon što su američke tajne službe optužile Moskvu da se i dalje miješa u američki politički proces. 

"Ne samo da ta histerija, koja traje već više od dvije godine, a radi se o navodnoj umiješanosti Rusije u američki predizborni proces, potkopava bilateralne odnose, nego istovremeno ismijava cijeli američki politički sistem", rekla je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova na konferenciji za novinare. 

Njena izjava uslijedila je pošto je više američkih visokih zvaničnika, poput šefa FBI-a, optužilo u četvrtak Rusiju da i dalje pokušava "oslabiti i podijeliti" SAD, podsjeća Indeks.

Prijetnja "jeste stvarna i nastavlja se. A mi činimo sve što možemo da bismo održali izbore u koje bi Amerikanci imali povjerenja", kazao je Den Kouts, direktor obavještajne zajednice SAD-a. 

Ilegalne aktivnosti uključuju nastojanja da se ometa glasanje i osigura nezakonito finansiranje kampanja, sajber-napade na infrastrukturu za glasanje uz računarske upade usmjerene na izabrane zvaničnike i druge, rekli su američki zvaničnici.

"Po pitanju ruskog miješanja u izbore na sredini mandata, i dalje vidimo opsežnu rusku kampanju širenja poruka u nastojanju da se Sjedinjene Države oslabe i podijele", dodao je Kouts. "Nastavićemo da pratimo i upozoravamo na sve takve pokušaje."

Direktor FBI Kristofej Rej je rekao da je FBI otvorio istragu o miješanju u izbore.

"Takođe znamo da su Rusi pokušali 'hakovati' i ukrasti informacije od kandidata i zvaničnika vlade", rekao je Kouts.

Dodao je da Rusija nije jedina zemlja koja pokušava da ometa američke izbore.