Rusija kritikovala evropsku odluku protiv Irana - Vijesti.me
ta odluka "nepromišljena" i "duboko razočaravajuća"

Rusija kritikovala evropsku odluku protiv Irana

"Ne isključujemo da će te nepromišljene mjere Evropljana dovesti do nove eskalacije tenzija oko iranskog nuklearnog sporazuma i onemogućiti njegovu primjenu u okvirima koji su prvobitno dogovoreni", navodi se u saopštenju

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Ruske vlasti su danas osudile mjeru tri evropske zemlje koje su pokrenule mehanizam rešavanja spora predviđen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je da je ta odluka "nepromišljena" i "duboko razočaravajuća".

"Ne isključujemo da će te nepromišljene mjere Evropljana dovesti do nove eskalacije tenzija oko iranskog nuklearnog sporazuma i onemogućiti njegovu primjenu u okvirima koji su prvobitno dogovoreni", navodi se u saopštenju.

Tri evropske zemlje koje su potpisale međunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana - Francuska, Velika Britanija i Njemačka, pokrenule su mehanizam rješavanja spora predviđen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza, saopštili su danas šefovi diplomatija tri zemlje.

"Naše tri zemlje se tim postupkom ne pridružuju kampanji maksimalnog pritiska na Iran", navodi se u zajedničkom saopštenju ministara, aludirajući da Evropa ne želi da se pridruži politici američkih sankcija.

Pokretanje mehanizma rješavanja spora, kojim je Pariz prijetio nekoliko nedelja, moglo bi da dovede do vraćanja sankcija UN Iranu.

Iranske vlasti su odmah reagovale i upozorile Berlin, London i Pariz na posledice njihove odluke.

"Naravno, ako Evropljani žele da zloupotrijebe (tu proceduru), treba takođe da budu spremni na posljedice o kojima su već obaviješteni", saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

Teheran je 5. januara saopštio da dodatno smanjuje svoje obaveze prema sporazumu kao odgovor na američko istupanje iz dogovora i ponovno uvođenje sankcija.

Iranske vlasti su tada navele da nisu u obavezi da ograniče broj centrifuga koje se koriste za proizvodnju nuklearnog goriva. Dodale su da ostaju "privržene dogovoru" odbacujući američki poziv da odustanu od sporazuma. Pored evropskih zemalja, potpisnice sporazuma su Kina i Rusija.

Evropljani strahuju da bi odustajanje od nuklearnog sporazuma predstavljalo prijetnju cijelom regionu.