Rusija potvrdila završetak povlačenja Kurda sa sjevera Sirije - Vijesti.me
PRIJE PREDVIĐENOG VREMENA

Rusija potvrdila završetak povlačenja Kurda sa sjevera Sirije

Kurdske snage treba da se povuku iz pogranične zone gdje je Turska 9. oktobra krenula u ofanzivu protiv njih. Ofanziva je prekinuta nekoliko dana kasnije prema dogovoru koji su sa Turskom izdejstovale SAD

Turski vojnici u patroli na granici sa Sirijom
Turski vojnici u patroli na granici sa Sirijom (Foto: Reuters)

Rusija je potvrdila danas da je povlačenje kurdskih snaga sa sjevera Sirije u okviru rusko-turskog sporazuma završeno prije predviđenog vremena.

"Povlačenje naoružanih jedinica sa teritorije na kojoj treba da se formira bezbjednosni koridor završen je prije nego što je predviđeno", rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose ruske agencije.

Povlačenje početo 23. oktobra u 11.00 po centralnoevropskom vremenu treba da se završi danas oko 16.00 po centralnoevropskom vremenu.

Na osnovu sporazuma koji su prošle nedjelje postigli ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan, kurdske snage iz Jedinica za zaštitu naroda (YPG) trebalo je da se povuku sa svojim oružjem sa sjeveroistoka Sirije u roku od 150 sati od 23. oktobra, iz pojasa od 30 kilometara na tursko-sirijskoj granici.

Kurdske snage treba da se povuku iz pogranične zone gdje je Turska 9. oktobra krenula u ofanzivu protiv njih. Ofanziva je prekinuta nekoliko dana kasnije prema dogovoru koji su sa Turskom izdejstovale SAD.

Ruska vojna policija i sirijske granične snage raspoređene su u tom sektoru da olakšaju povlačenje.

Kada istekne rok iz sporazuma Putina i Erdogana predviđeno je da zajedničke turske i ruske patrole budu raspoređene u zoni u dubini od 10 kilometara od granice.