Rusija protiv uspostavljanja suda za obaranje malezijskog aviona - Vijesti.me
ULOŽILA VETO

Rusija protiv uspostavljanja suda za obaranje malezijskog aviona

Današnje glasanje je uslijedilo poslije lobiranja ruskog predsejdnika Vladimira Putina koji je rekao da uspostavljanje suda nema nikakvog smisla u trenutku dok još traje istraga o slučaju

Ujedinjene nacije
Ujedinjene nacije (Foto: Reuters)

Rusija je večeras stavila veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti kojom je trebalo da bude uspostavljen međunarodni tribunal koji bi procesuirao odgovorne za prošlogodišnje obaranje malezijskog aviona nad Ukrajinom.

Ministri spoljnih poslova Holandije, Australije i Ukrajine su na sastanku povodom obaranja u kom je stradalo svih 298 ljudi u avionu na letu MH17, na relaciji Amsterdam - Kuala Lumpur. Ove tri zemlje,  pored još Belgije i Malezije, učestvuju takođe i u istrazi ove nesreće.

Ukrajina i Zapad sumnjiče Rusiju ili proruske pobunjenike u Ukrajini da su raketom zemlja-vazduh, 17. jula 2014, oborili malezijski avion u kome je 200 od 298 putnika imalo holandsko državljanstvo. Rusija oštro poriče bilo kakvu svoju odgovornost.

Današnje glasanje je uslijedilo poslije lobiranja ruskog predsejdnika Vladimira Putina koji je rekao da uspostavljanje suda nema nikakvog smisla u trenutku dok još traje istraga o slučaju.

Putin je, kako je saopštio Kremlj, rekao da bi međunarodni sud bio "nepodesan" zato što Moskva ima "mnogo pitanja" o istrazi kojoj je imala malo pristupa

Osnivanje tribunala tražili su Malezija, Holandija i Velika Britanija, koje su proslijedile rezoluciju u UN.

Nacrt rezolucije predložila je Malezija u ime pet zemalja koje učestvuju u istrazi pada aviona, među kojima su Australija, Belgija, Holandija i Ukrajina.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin je prije dva dana kazao da "ćemo glasaćemo protiv. Ne sumnjam u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova za, mi ćemo uložiti veto, a ako dobije manje od devet glasova, ruski glas će biti samo jedan od negativnih glasova pored drugih članica SB. Nažalost, mislim da je vjerovatno da će rezolucija dobiti devet glasova za".