S. Koreja: Pogubljeno 30 zvaničnika -pregovarača sa J. Korejom u 2011-oj - Vijesti.me
izvještaj AI

S. Koreja: Pogubljeno 30 zvaničnika -pregovarača sa J. Korejom u 2011-oj

"U sistemu gulaga trenutno se nalazi oko 200.000 ljudi, u zastrašujućim uslovima", naveo je AI

Trideset zvaničnika sjevernokorejskog režima koji su bili umiješani u pregovore sa Južnom Korejom je pogubljeno, ili su poginuli prošle godine, tvrdi "Amnesty International".

Al tvrdi u svom godišnjem izvještaju da je većina poginula u namještenim saobraćajnim nesrećama.

Smatra se da su tridesetorica pogubljenih zbog neuspjeha da poboljšaju veze Pjongjanga sa Seulom bili "žrtveni jarci", prenio je britanski "Telegraph".

AI navodi da se, povrh toga, ove godine još 200 ljudi u januaru našlo na meti Državne bezbjednosne agencije, dok je Pjongjang vršio prenos vlasti sa Kima Džong-ila, koji je preminuo od srčanog udara u decembru 2011. godine, na njegovog 29-godišnjeg sina Kima Džong-una.

S. Koreja ima "običaj" da pogubljuje birokrate za koje se smatra da su iznevjerili režim, iako su oni najčešće samo izvršavali naređenja viših zvaničnika ili članova vladajuće dinastije

Od tih 200 ljudi, neki su pogubljeni, a ostali su poslati u političke zatvore, navodi AI.

"U tom sistemu gulaga trenutno se nalazi oko 200.000 ljudi, u zastrašujućim uslovima", navela je ova organizacija.

Sjeverna Koreja ima "običaj" da pogubljuje birokrate za koje se smatra da su iznevjerili režim, iako su oni najčešće samo izvršavali naređenja viših zvaničnika ili članova vladajuće dinastije, naveo je "Telegraph".

Prošle godine je, kako se navodi, pred streljačkom vodom pogubljen bivši šef finansijskog odjeljenja Radničke partije Pak Nam-gi, zbog neuspjelog pokušaja da oživi nacionalnu valutu.

Posljedice toga su bile visoka inflacija i još veći manjak hrane u zemlji.