SAD pred bankrotom?! - Vijesti.me
Bliži se krajnji rok

SAD pred bankrotom?!

Zastoj u pregovorima na Kapitol Hilu uzdrmao je financijska tržišta i ulagače širem svijeta, rušeći vrijednost dionica i dolara.

Demokrate i republikanci u američkom Kongresu su nastavili raspravu sa vrlo različitim planovima za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga i nesposobnosti SAD-a za otplatu kredita, koji se mogu desiti već iduće nedjelje, javlja Njujork Tajms.

Malo manje od nedjelju dana prije 2. avgusta, krajnjeg roka za podizanje sadašnjeg limita duga od 14,3 hiljada milijardi dolara, čelnici suparničkih stranaka prebacuju krivicu i nastavljaju braniti zasebne predloge smanjenja proračunskog deficita, ne pokazujući spremnost za kompromis.

Čelnici većinskih republikanaca u Predstavničkom domu u srijedu su podnijeli na usvajanje plan u dvije faze, prema kojem bi se limit duga odmah podigao za hiljadu milijardi dolara a iduće bi godine drugo povećanje zavisilo od sposobnosti zajedničkog kongresnog odbora da dogovori dodatno smanjenje deficita.

Međutim, čelnici Senata, kojeg kontrolišu demokrate, odbacili su predlog kao neupotrebljiv i ponudili vlastiti plan kojim bi se deficit smanjio za 2,7 hiljada milijardi dolara.

Američki predsjednik Barak Obama upozorio je da bi bankrotstvo SAD bio bezobziran i neodgovoran rezultat rasprave o budžetu. On je rekao da ukoliko do idućeg četvrtka ne bude postignut dogovor o zaduživanju vlade iznad sadašnje granice, ona neće moći da plaća račune. Poslanici republikanaca jedini su koji onemogućavaju dogovor, dodao je Obama.

"Ukoliko nastavimo sadašnjim putem, sve veći dug koštaće nas radnih mesta i naneće veliku štetu privredi", rekao je predsednik i istovremeno pozvao građane da izvrše pritisak na kongresmene kako bi se dogovorili.

Predsjednik je, inače, uvjeren da je kompromis još moguć, preneo je njemački državni radio "Dojče vele".

Senatski plan podržao je predsjednik Barak Obama, koji će se u naredni ponedjeljak naveče, po istočnoameričkom vremenu, obratiti naciji zbog problema duga. Obama će govoriti u 03:00 sati po srednjoevropskom vremenu o "izbjegavanju prekida otplate duga i najboljem pristupu smanjenju deficita".

Zastoj u pregovorima na Kapitol Hilu uzdrmao je financijska tržišta i ulagače širem svijeta, rušeći vrijednost dionica i dolara i gurajući zlato na novi rekord od 1620 dolara za uncu. Naravno, dodatno je ojačao i švajcarski franak.