SAD vjerovatno uvode sankcije zvaničnicima Venecuele - Vijesti.me
ZAMRZAVANJE IMOVINE

SAD vjerovatno uvode sankcije zvaničnicima Venecuele

Očekuje se da će biti uvedene vize ua venecuelanske zvaničnike koji su učestvovali u nasilnom gušenju protesta studenata i opozicije

Venecuela
Venecuela (Foto: Reuters)

Donji dom američkog Kongresa sjutra bi trebalo da odluči o uvođenju sankcija venecuelanskoj vladi, pošto će danas saslušati izvještaj zvaničnika Stejt departmenta o demonstracijama koje u Venecueli traju već nedjeljama.

Očekuje se da će biti uvedene vize ua venecuelanske zvaničnike koji su učestvovali u nasilnom gušenju protesta studenata i opozicije i da će njihova imovina biti zamrznuta.

Republikanski senator Marko Rubio rekao je da bi sankcijama trebalo da budu kažnjeni svi koji koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava u Venecueli. "Pokušavamo da kaznimo pojedince u vladi ili one koji su joj bliski. Ne kažnjavamo venecuelanski narod", rekao je on.

Podrška za uvođenje sankcija uslijedila je pošto je međunarodna nevladina organizacija Hjuman Rajts Voč (Human Rights Watch) ove nedjelje objavila izvještaj, navodeći između ostalog da sudije i tužioci u Venecueli nisu obratili pažnju na sistematsko kršenje ljudskih prava koje su u toj zemlji počinile vladine snage.

Prema izvještaju, tokom antivladinih protesta u Venecueli u februaru je poginula najmanje 41 osoba, veliki broj njih je povrijeđen, a mnogim demonstrantima upućene su prijetnje silovanjem i smrću.

Ono što je doživjelo najmanje 10 osoba blisko je torturi, navela je organizacija. Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je sa svoje strane u više navrata rekao da su za nasilje krivi demonstranti, čiji je cilj da sruše vladu. Venecuelanska vlada je saopštila da je zbog navodnih kršenja ljudskih prava pod istragom 15 zvaničnika, dok je devet pripadnika bezbjednosnih snaga ubijeno, a oko 200 je povrijeđeno.