Sajentološka crkva pod istragom FBI - Vijesti.me
TOM KRUZ I EKIPA

Sajentološka crkva pod istragom FBI

U tekstu se otkrivaju mnoge zlopotrebe lidera sajentologa Dejvida Miskevidža, inače kuma glumca Toma Kruza, koji je navodo držao članova organizacije u ropskom položaju.

Sajentološka crkva našla se pod istragom Federalnog istražnog biroa (FBI) zbog trgovine ljudima, objavio je američki magazin "New Yorker", koji je svoje tvrdnje iznio u članku objavljenom na 26 strana.

Prema navodima magazina istraga FBI traje više od godinu, a u tekstu se navode izjave mnogobrojnih članova koji su otkrili da su bili mučeni, ponekad i brutalno.

Bivši član Pol Hadžis, koji je napisao scenarijo za filmove "Devojka od milion dolara", "Kazino Rojal" i "Sudar" je rekao da je poslije 34 godine provedene u Sajentološkoj crkvi, 2009. odlučio da se povuče zbog svih loših stvari koje su njeni lideri radili.

Kum Toma Kruza

U tekstu se otkrivaju mnoge zlopotrebe lidera sajentologa Dejvida Miskevidža, inače kuma glumca Toma Kruza, koji je navodo držao članova organizacije u ropskom položaju.

Optužbe se najčešće odnose na Gold bejz, centar sajentološke crkve u kalifornijskoj pustinji, gde Miskevidž ima kancelariju.

Tamo su navodno vjerske starješine uvele agresivnu, pa čak i nasilnu disciplinu.

Novinar lista "New Yorker" tvrdi da je mnogo članova zajednice svjedočilo i o posljedicama trgovine ljudima.

Takođe bivši član sajentološke crkve Lusi Džejms je navela da su mnoge članice kao tinejdžerke bile prinuđene na podbačaj, jer nisu mogle da rade na poslovima  koje su lideri te organizacije ugovarali.

Osnovani 1953

Sajentologija je dugo kritikovana da koristi prisilne metode prodaje u svrhu iznude novca od svojih članova i zbog načina korišćenja komercijalnih pravnih instrumentata protiv pojedinaca.

 

Među poznatim članovima sajentološke crkve su  Džon Travolta, Vil Smit, reditelj Oliver Stoun, pjevačica Lisa Meri Prisli.

Sajentologija je kako se navodi skup vjerovanja i učenja čija se ideologija temelji u djelima američkog pisca Lafajeta Rona Hubarda.

Kao religija, koja je nastala 1953. godine.

Prema sajentologiji čovjek je besmrtno duhovno biće, čovječije iskustvo seže mnogo dalje od životnog vijeka, a njegove sposobnosti su neograničene, iako ih trenutno nije svjestan.

Takođe čovjek je u osnovi dobar, teži opstanku koji zavisi od njega samoga, bližnjih.