Saks: CIA da prestane sa svrgavanjem i destabilizacijama vlada - Vijesti.me
"SAD DA CILJEVE SPROVODE PREKO SB UN"

Saks: CIA da prestane sa svrgavanjem i destabilizacijama vlada

"Trenutni pristup izgradnje 'koalicija voljnih' predvođenih Amerikom ne samo što je neuspješan; on takođe znači da čak i ispravni američki ciljevi kakav je zaustavljanje Islamske države bivaju blokirani geopolitičkim rivalstvima", dodao je Saks

CIA
CIA (Foto: Shutterstock)

SAD treba da prekinu sa tajnim operacijama CIA čiji je cilj svrgavanje i destabilizacija vlada bilo gdje u svijetu, istakao je Džerfi Saks, profesor na Univerzitetu Kolumbija, u autorskom tekstu posvećenom Bliskom istoku.

"Američki predsjednik može i mora, izvršnom naredbom, da prekine tajne operacije CIA - i samim tim okonča nasljeđe neželjenih posljedica i zločina koje su one održale, prije svega na Bliskom istoku", istakao je Saks u tekstu koji objavljuje beogradski "Danas".

U odgovoru na pitanje šta uraditi na Bliskom istoku, on je naveo da SAD moraju svoje ponekad opravdane spoljnopolitičke ciljeve da sprovode preko Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Trenutni pristup izgradnje 'koalicija voljnih' predvođenih Amerikom ne samo što je neuspješan; on takođe znači da čak i ispravni američki ciljevi kakav je zaustavljanje Islamske države bivaju blokirani geopolitičkim rivalstvima", dodao je Saks.

Prema njegovim riječima, kada je Savjet bezbjednosti 2003. odbio rat u Iraku, Americi bi bilo pametnije da se uzdržala od napada, a kada se Rusija usprotivila rušenju sirijskog predsjednika Bašara al Asada, bilo bi pametnije da su se SAD uzdržale od tajnih operacija za njegovo svrgavanje.

"Sada bi se čitav Savjet bezbjednosti ujedinio oko globalnog (ali ne američkog) plana borbe protiv Islamske države", ocjenjuje Saks.

On, takođe, ističe da SAD i Evropa treba da prihvate realnost da će demokratija na Bliskom istoku proizvesti mnoge pobjede islamista na izborima. 

"Mnogi izabrani islamistički režimi će propasti, kao što se to dešava sa mnogim lošim vladama. Oni će biti promijenjeni na sljedećim izborima, ili na ulici, ili će to čak učiniti lokalni generali. Ali novi pokušaji Britanije, Francuske i SAD da drže sve islamiste podalje od vlasti samo onemogućavaju politicko sazrijevanje u regionu, dok zapravo ne donose uspjeh niti dugoročnu korist", smatra Saks.

Pored toga, on navodi da "domaće gajeni" lideri treba da priznaju da je najvažniji izazov s kojim se islamski svijet danas suočava - kvalitet obrazovanja. 

"Region zaostaje daleko iza zemalja sa srednjim prihodima u nauci, matematici, tehnologiji, inovacijama, preduzetništvu, razvoju malog biznisa i samim tim stvaranju radnih mjesta. Bez obrazovanja visokog kvaliteta, slabi su izgledi za ekonomski prosperitet i političku stabilnost bilo gdje", ukazao je Saks.

Konačno, istakao je on, region treba da nađe odgovor na svoju izuzetnu ranjivost prema degradaciji životne sredine i na svoju pretjeranu zavisnost od ugljovodonika.

"Region sa muslimanskom većinom od Zapadne Afrike do Centralne Azije je najmnogoljudniji sušni region na svijetu, suočen sa isušivanjem, pretvaranjem zemlje u pustinje, porastom temperature i nedostatkom hrane", napomenuo je Saks.

Prema njegovim riječima, to su istinski izazovi za Bliski istok, a podjele izmedu sunita i šiita, politička budućnost Asada i doktrinarni sporovi su od daleko manje dugoročne važnosti za region.

Saks je profesor održivog razvoja, zdravstvene politike i upravljanja i direktor Earth Instituta na Univerzitetu Kolumbija. Takođe je direktor Mreže za rješenja održivog razvoja pri UN.