Santosu uručena Nobelova nagrada za mir: "Mi smo jedan narod, naša zemlja je svijet, a naša rasa ljudi" - Vijesti.me
POSVETIO JE KOLUMBIJSKOM NARODU

Santosu uručena Nobelova nagrada za mir: "Mi smo jedan narod, naša zemlja je svijet, a naša rasa ljudi"

“Ta vijest je stigla kao poklon sa neba, u momentu kada je naš brod djelovao da tone ova nagrada nas je podstakla da dođemo do našeg cilja i do luke mira. Puno hvala za ovaj glas povjerenja i vjere u budućnost moje zemlje”, rekao je Santos

Huan Manuel Santos
Huan Manuel Santos (Foto: Reuters)

Predsjedniku Kolumbije, Huanu Manuelu Santosu, uručena je danas u Oslu Nobelova nagrada za mir za ovu godinu, koju je posvetio čitavom kolumbijskom narodu.

On je kazao da je za njega prava nagrada mir u Kolumbiji.

"I taj mir nije samo jednog predsjednika ili vlade već čitavog kolumbijskog naroda", poručio je on na svečanosti.

Kako je kazao, mir se mora graditi između svih.

"Mi smo jedan narod, naša zemlja je svijet, a naša rasa ljudi", poručio je Santos.

On je rekao da prima nagradu u ime svog naroda i žrtava rata, koji je trajao više od 50 godina.

Santos je kazao da žrtve žele pravdu, istinu, kao i da nema novih žrtava koje bi patile kako su oni patili, javlja novinar agencije Mina iz Osla.

“Prije skoro šest godina Kolumbijci se nijesu usuđivali da pomisle da će doći do mira iz očiglednih razloga. Skoro niko se nije sjećao kako je živjeti bez rata. Za većinu nas, djelovalo je kao nemogući san živjeti u zemlji bez rata”, rekao je Santos.

Sada, kako je naveo, može da kaže da je Kolumbija uspjela da uradi nemoguće mogućim uz pomoć njihovih sugrađana.

“Prije skoro dva mjeseca čitav svijet je ostao iznenađen referendumom i glasanjem. Niko nije zamislio takav rezultat, mada to je bila nova prilika da se postigne novi sporazum. Slušao sam nemire i sumnje onih koji su glasali da i ne, kao i onih koji nijesu glasali, kako bi se postigao bolji i veći dogovor koji bi čitava Kolumbija mogla da podrži”, naveo je Santos.

Vlada Kolumbije i Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) su, nakon četiri godine pregovaranja, 25. avgusta potpisale mirovni sporazum, obavezujući se da prekinu sukobe i grade stabilan i trajan mir. Referendumom u Kolumbiji je ipak taj mir stavljen van snage.

Santos je kazao da je nekoliko danas nakon toga, Komitet objavio da je dobitnik Nobelove nagrade.

“Ta vijest je stigla kao poklon sa neba, u momentu kada je naš brod djelovao da tone ova nagrada nas je podstakla da dođemo do našeg cilja i do luke mira. Puno hvala za ovaj glas povjerenja i vjere u budućnost moje zemlje”, rekao je Santos.

On je kazao da je danas došao da kaže da su uspjeli i došli do luke, jer danas u Kolumbiji imaju novi dogovor za završetak rata sa FARC-om.

“Možda danas više nego ikad možemo da se usudimo da zamislimo svijet bez rata. Nemoguće može postati moguće”, poručio je Santos.

On je kazao da je rat sredstvo koje treba izbjegavati.

“Iz svog iskustva mogu reći da je teže pomiriti se nego napraviti rat. Trebamo biti spremni da se borimo i na meni je bilo da se borim protiv tih grupa u mojoj zemlji i to sam uradio kada su putevi mira bili zatvoreni”, rekao je Santos.

Neke od žrtava su, kako je dodao, danas ovdje i podsjećaju zašto je bitno da se uspostavi stabilan mir.

Santosu je nagradu, odnosno diplomu i zlatnu medalju, uručila zamjenik predsjednika Nobelovog komiteta, Berit Rajs-Andersen.

Ona je kazala da želi da oda počast Santosu za ono što se zove kolumbijski put mira, što može da inspiriše druge zemlje da postupe isto i nađu put pomirenja.

“Komitet se nada da će nagrada poslužiti kao insiracija svim Kolumbijcima da rade na pomirenju i prevaziđu probleme u državi”, dodala je Rajs-Andersen.

Norveški Nobelov komitet nagradio je Santosa za odlučne napore za okončanje građanskog rata u zemlji koji traje više od 50 godina. U građanskom ratu ubijeno je više od 200 hiljada Kolumbijaca.

Taj komitet je ocijenio da nagradu treba gledati i kao posvetu kolumbijskom narodu kojeg, uprkos velikim mukama i zlostavljanjima, nije napustila nada u pravedni mir, kao i svim stranama koje su doprinijele mirovnom procesu.

Svečanosti prisustvuju, između ostalog, delegati Telenor foruma mladih među kojima su Bojana Minić i Anja Drobnjak iz Crne Gore.

Telenor forum mladih počeo je u četvrtak u Oslu u organizaciji Telenor grupe i Nobelovog centra za mir.

Nobelova nagrada za mir jedina je koja se dodjeljuje u Norveškoj, a ostale se dodjeljuju u Švedskoj.

Nobelova nagrada za mir priznanje je za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Ova nagrada je, kao i druge Nobelove nagrade, donacija švedskog pronalazača i fabrikanta Alfreda Nobela, i od 1901. se svake godine dodjeljuje 10. decembra u Oslu, na dan njegove smrti.