Sarkozi: Veći dio posla u Libiji nose Francuska i Britanija - Vijesti.me
KRITIKOVAO SAD

Sarkozi: Veći dio posla u Libiji nose Francuska i Britanija

\"Ne bih rekao da veći dio posla u Libiji rade naši američki prijatelji\", rekao je Sarkozi i dodao da taj posao obavljaju Francuzi i Englezi sa saveznicima

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi zajedljivo je danas ukazao na malo učešće SAD u međunarodnim vojnim operacijama u Libiji i rekao da Francuska i Velika Britanija
najvećim dijelom nose teret operacija s ciljem da se skloni libijski vođa Moamer Gadafi.

Dok se na samitu Evropske unije u Briselu većina lidera zalagala za neku vrstu političkog rješenja u Libiji, francuski predsjednik je snažno branio vojne opercije koje izvodi NATO, kao i samu Alijansu.

Sarkozi je odbacio komentare američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa koji je rekao da bi budućnost Alijanse mogla biti dovedena u pitanje zbog neodlučnosti evropskih članica da iskažu vojnu moć.

"Ne bih rekao da veći dio posla u Libiji rade naši američki prijatelji", rekao je Sarkozi i dodao da taj posao obavljaju Francuzi i Englezi sa saveznicima.

SAD su predvodile prve vazdušne napade koalicije u martu, ali su se povukle iz borbi u aprilu ograničavajući se na nadziranje, dosipanje goriva u vazduhu i druge poslove podrške.

Sarkozi nije naveo koji je rok za završetak operacija u Libiji i naveo da akcija napreduje.

"Volio bih da napreduje brže, ali napreduje. Moramo nastaviti dok Gadafi ne ode".

U evropskim prestonicama raste nezadovoljstvo troškovima kampanje u Libiji u vrijeme oštrih mjera štednji zbog ekonomske krize, ali i neuspjeha Alijanse da zada odlučujući udarac Gadafijevim snagama uprkos velikoj prednosti u borbenoj moći, navodi agencija AP.