Sastanak odbora za hitne slučajeve SZO zbog koronavirusa - Vijesti.me
za sada umrlo devet osoba

Sastanak odbora za hitne slučajeve SZO zbog koronavirusa

Novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu, adaptira se i mutira, a zarazio je i pojedine medicinske radnike

ILUSTRACIJA
ILUSTRACIJA (Foto: Shutterstock)

Stručni odbor za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije danas će na sastanku u Ženevi procijeniti da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

Prema najnovijim informacijama, broj zaraženih novim tipom korona virusa u Kini porastao je na 440, a devet osoba je umrlo

Novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu, adaptira se i mutira, a zarazio je i pojedine medicinske radnike.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, da bi se kasnije proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking, Šangaj i provinciju Guangdong, a otkriveno je i da ima zaraženih i van granica Kine.

Prvi slučaj potvrđen je u SAD, a riječ je o pacijentu koji se nedavno vratio iz Kine i koji se nakon što je hospitalizovan nalazi u dobrom stanju.

Jedan slučaj je zabilježen u Japanu, Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu, a donijeli su ga kineski turisti iz Vuhana, podsjećaju agencije.

Zemlje u Aziji i drugim djelovima svijeta počele su provjere tjelesne temperature na aerodromima, željezničkim stanicama i autoputevima kako bi pronašli ljude koji imaju novi koronavirus.

Mjere su dio napora koji ima za cilj da spriječi ponavljanje epidemije SARS-a iz 2002. i 2003. godine, drugog koronoavirusa koji je započeo u Kini i usmrtio skoro 800 ljudi, paralizovao transport i oštetio azijske ekonomije.