Sateliti snimili objekte koji plutaju u južnom dijelu Indijskog okeana - Vijesti.me
Potraga za avionom

Sateliti snimili objekte koji plutaju u južnom dijelu Indijskog okeana

Jedan od od primijećenih objekata je veličine između 22 i 30 metara

U potragu za nestalim malezijskim avionom uključila su se i dva najbrža australijska komercijalna aviona. Ovi avioni mogu da lete brzinom od 950 kilometara na sat i sigurno će značajno povećati kapacitete potrage. 

Potragu bi moglo da uspori loše vrijeme. Sky News izvještava da je izdato upozorenje na ciklon koji bi mogao da se premjesti na dio područja koje se pretražuje.

Očekuju se vrlo jaki vjetrovi i nemirno more, prenosi pisanje Sky Newsa hrvatski Dnevnik.

Kineski sateliti snimili su objekte koji plutaju u južnom dijelu Indijskog okeana, koji se trenutno pretražuje kako bi se ušlo u trag malezijskom avionu koji je sa 239 ljudi, nestao 8. marta.

"Kineski brodovi su upućeni u tu oblast. Peking će objaviti saopštenje za nekoliko sati", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Malezije.

Dodaje se da je jedan od primijećenih objekata veličine između 22 i 30 metara.

Za avionom MH370 koji je nestao 8. marta na redovnom letu iz Kuala Lumpura za Peking tragaju spasioci iz 20-ak zemalja.

Šest aviona i dva broda pretražuju zabačeni južni dio Indijskog okeana gdje je satelit početkom sedmice uočio ostatke moguće olupine.

Australija, koja je prva objavila moguću lokaciju aviona i koja koordinira akciju spašavanja, ranije je upozorila da bi se moglo raditi o izgubljenom brodskom kontejneru ili nekim drugim velikim predmetima.

Kina, Japan i Indija poslali su dodatne avione, a australijski i kineski brodovi takođe plove prema području udaljenom više od 2.000 kilometara jugozapadno od Perta.

"Iako su svi avioni i plovila opremljeni sa naprednom tehnologijom, veći dio potrage odvija se u stvari vizuelno, više se oslanjajući na ljudsko oko nego na tehničko umijeće", slikovito se izrazio premijer Australije Varen Trus.

On je dodao da će se potraga nastaviti sve dok se spasilačke ekipe ne uvjere da je dalje pretraživanje područja uzaludno, "a taj dan još nije došao".

Pomorske vlasti Australije operaciju i dalje smatraju akcijom potrage i spašavanja.

Avioni i brodovi ponovo pretražuju i Andamansko more između Indije i Tajlanda ne bi li naišli na tragove kojima bi mogli razriješiti jednu od najvećih misterija modernog vazduhoplovstva.

Istražitelji sumnjaju da je Boing 777, koji je poletio iz Kuala Lumpura nešto iza ponoći, namjerno skrenut sa kursa, što upućuje na otmicu ili sabotažu, ali ne isključuju ni tehničke probleme.