Saudijska Arabija uhapsila iranske gardiste: "Čamac pun eksploziva, pokušaj terorističkog napada" - Vijesti.me
POVIŠENA NAPETOST IZMEĐU DVIJE DRŽAVE

Saudijska Arabija uhapsila iranske gardiste: "Čamac pun eksploziva, pokušaj terorističkog napada"

"Jasno je da je namjeravan teroristički čin u saudijskim teritorijalnim vodama sa ciljem izazivanja teške štete po ljude i imovinu", saopštilo je Ministarstvo informisanja i kulture Saudijske Arabije

Saudijska Arabija, Iran
Saudijska Arabija, Iran (Foto: Shutterstock)

Saudijska Arabija saopštila je da je zarobila trojicu pripadnika iranske Revolucionarne garde.

Oni su se nalazili u čamcu prepunom eksploziva koji je išao ka naftnoj platformi u Persijskom zalivu, i Saudijska Arabija je ocijenila da je bio pokušaj terorističkog napada.

AFP prenosi da je u saopštenju saudijskog Ministarstva informisanja i kulture navedeno da zarobljene iranske gardiste "sada ispituju saudijske vlasti".

Agencija navodi da se ovo hapšenje desilo u trenutku povišenih napetosti između Saudijske Arabije i Irana. 

"Jasno je da je namjeravan teroristički čin u saudijskim teritorijalnim vodama sa ciljem izazivanja teške štete po ljude i imovinu", saopštilo je Ministarstvo informisanja i kulture Saudijske Arabije. 

AFP podsjeća da je ovo saopštenje stiglo 12 sati nakon što su saudijske vlasti objavile da su zaplijenile oružje sa čamca zarobljenog na području naftnog polja Marjan u Persijskom zalivu. 

Tada je saopšteno da je mornarica Saudijske Arabije ispalila pucnje upozorenja kada su tri mala čamca ušla u saudijske teritorijalne vode i velikom brzinom krenula ka naftnim platformama. 

Agencija navodi da u tom saopštenju nije pominjan eksploziv, niti kakva je vrsta oružja pronađena, već je samo pomenuto da je bilo za "subverzivnu namjenu". 

Saudijske vlasti su tada navele da su dva od tri čamca uspjela da pobjegnu. 

Iran je u subotu optužio saudijsku Obalsku stražu za ubistvo iranskog ribara kada su dva ribarska čamca možda zalutala u vode Saudijske Arabije.