Širenje koronavirusa kod osoba koje nijesu išle u Kinu: Iskra koja bi mogla prerasti u veći požar - Vijesti.me
SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA:

Širenje koronavirusa kod osoba koje nijesu išle u Kinu: Iskra koja bi mogla prerasti u veći požar

Predsjednik Kine Si Đinping, koji se uglavnom nije eksponirao u javnosti prepustivši premijeru Liju Kećijangu da predvodi vladine napore za kontrolisanje epidemije, kazao je da će vlada spriječiti masovna otpuštanja radnika, prenijela je kineska državna televizija

Tedros Adhanom Gebrejesus
Tedros Adhanom Gebrejesus (Foto: BETA/AP)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da bi širenje slučajeva koronavirusa kod osoba koje nijesu putovale u Kinu „moglo biti iskra koja će prerasti u veći požar” dok se ljudi širom Kine vraćaju na posao nakon produženih novogodišnjih praznika.

Broj smrtnih slučajeva od epidemije porastao je na 906, a u nedjelju je zabilježeno 97 smrtnih slučajeva najviše u jednom danu od kako je virus identifikovan u Vuhanu u decembru.  

Kruzer „Dajmond princes” sa 3.700 putnika i članova posade, među kojima i jedan crnogorski državljanin, i dalje u karantinu u japanskoj luci Jokohama, a nakon što je potvrđeno još 65 novih slučajeva broj zaraženih sa tog broda porastao je na 135. 

Vu Han, zamjenik dekana Medicinskog fakulteta u Šangaju, kazao je da postoji nada da bi uskoro moglo doći do smanjenja broja novih slučajeva.

Međutim šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus kazao je da postoji zabrinjavajući aspekat prenosa virusa među ljudima koji nijesu bili u Kini. 

"To bi mogla biti iskra koja prerasta u požar", kazao je on novinarima u Ženevi. 

"Međutim za sada to je samo iskra. Naš cilj ostaje obuzdavanje epidemije. Zaista treba da se borimo snažno kao ljudska rasa priotiv ovog virusa prije nego što izmakne kontroli", kazao je Adhanom i dodao da je tim eksperata SZO stigao u Kinu.  

Centralna banka Kine preduzela je niz mjera kako bi zaštitila ekonomiju koja žestoko trpi zbog trgovinskih, putnih i drugih restrikcija uvedenih zbog epidemije.

Predsjednik Kine Si Đinping, koji se uglavnom nije eksponirao u javnosti prepustivši premijeru Liju Kećijangu da predvodi vladine napore za kontrolisanje epidemije, kazao je da će vlada spriječiti masovna otpuštanja radnika, prenijela je kineska državna televizija.

Si Đinping
Si Đinping(Foto: BETA/AP)


Si, koji je na televiziji prikazan sa zaštitnom maskom tokom inspekcije rada lidera zajednica, takođe je kazao da će Kina pokušati da ispuni ekonomske i socijalne ciljeve za ovu godinu. 

Dosta toga je nepoznanica u vezi sa virusom koji se povezuje sa pijacom u Vuhanu na kojoj se prodaju divlje životnje.

Naučnici na Kraljevskom koledžu u Londonu objavili su nove procjene prema kojima je stopa smrtnosti oko jedan odsto.

Međutim, oni su naglasili da bi to moglo varirati od 0,5 do 4 odsto i upozorili da postoje "značajne nepoznanice" usljed različitih stepena praćenja i prijavljivanja podataka.