Sirija: Žene i djeca mogu da napuste Homs - Vijesti.me
Grad pod opsadom

Sirija: Žene i djeca mogu da napuste Homs

Delegacije sirijske vlade i opozicije danas su nastavile juče započete pregovore tokom kojih bi trebalo da se bave humanitarnim pitanjima

Lahdar Brahimi
Lahdar Brahimi (Foto: Beta/AP)

Sirijski režim je danas pristao da pusti žene i djecu da napuste područja koja su pod opsadom pobunjenika u gradu Homs u centralnoj Siriji.

"Rečeno nam je iz sirijske vlade da žene i djeca u toj oblasti mogu odmah da odu", kazao je posrednik UN Lahdar Brahimi novinarima, prenosi AFP.

Delegacije sirijske vlade i opozicije danas su nastavile juče započete pregovore tokom kojih bi trebalo da se bave humanitarnim pitanjima.

Portparolka UN je izjavila da su se dve strane sastale u sjedištu UN u Ženevi u prisustvu međunarodnog posrednika Lahdara Brahimija koji pokušava da posreduje u sklapanju mirovnog sporazuma o okončanju sukoba koji traje skoro tri godine.

Brahimi je rekao da će glavni cilj dvodnevnih razgovora ovog vikenda biti "mjere izgradnje povjerenja" koje treba da stvore pozitivnu atmosferu prije teških političkih razgovora u ponedjeljak.

On je kazao da su jučerašnji razgovori, koji su bili prvi direktan susret zaraćenih strana u Siriji, bili dobar početak.

Ali, on je istakao da nije mnogo postignuto po pitanju dogovora da se dozvoli dopremanje humanitarne pomoći u centar grada Homsa, gdje se pobunjenici nalaze pod opsadom snaga predsjednika Bašara Asada već 18 mjeseci, prenosi Rojters.

Opozicija je najavila da će danas tražiti oslobađanje zatvorenika, ne iznoseći detalje, ali jedan zapadni diplomata je kazao da očekuje da će se zahtjev prije svega odnositi na žene i djecu.

Zbog nedostatka hrane i lijekova umrlo 75 ljudi

Najmanje 75 ljudi umrlo je zbog nedostatka hrane i lijekova u izbjegličkom palestinskom kampu u Damasku, saopštili su danas sirijski aktivisti.

Kamp Jarmuk na jugu sirijske prijestonice je u blokadi od juna prošle godine, kao i druga područja koja drži opozicija širom Sirije, javio je AFP.

Zbog nestašice hrane i lijekova u takvoj situaciji do sada je u kampu umrlo najmanje 75 ljudi, uključujući 24 žene i četvoro djece, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.