Sirijska vojska testira borbene kapacitete za slučaj agresije - Vijesti.me
MANEVARSKE VJEŽBE

Sirijska vojska testira borbene kapacitete za slučaj agresije

Prema planu Arapske lige, sirijski režim treba da povuče teško naoružanje iz gradova i da počne pregovore sa opozicijom

Sirijska vojska počela je vazdušne i pomorske manevre uz upotrebu bojeve municije, kako bi provjerila svoje borbene kapacitete za slučaj agresije na njenu teritoriju.

Državna novinska agencija Sana prenosi da je i mornarica izvela sličnu vježbu.

U okviru mirovnog plana Arapske lige, režim predsjednika Bašara el-Asada potpisao je protokol kojim se odobrava posmatračka misija u zemlji.

Prema planu Arapske lige, sirijski režim treba da povuče teško naoružanje iz gradova i da počne pregovore sa opozicijom.

Taj proces treba da nadziru strani posmatrači, a vlasti treba da dozvole i dolazak humanitarnih radnika i stranih novinara.

U međuvremenu, Sirijska organizacija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopštila je da je u toj zemlji samo u utorak ubijeno 47 ljudi, a druga organizacija, Lokalni komitet za koordinaciju, da su ubijene 62 osobe.

Najžešći incident bio je u gradu Kfar Ovaidu, u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, gdje su vojnici ubili najmanje 23 osobe.

Na državnoj televiziji juče je objavljeno da će ubuduće biti strijeljani svi oni koji "učestvuju u terorističkim akcijama ili budu uhvaćeni kako dijele oružje".

U nasilnom gušenju antirežimskih protesta, koji u Siriji traju od sredine marta, prema podacima Ujedinjenih nacija, ubijeno je više od pet hiljada ljudi