Sirijska vojska upala u posljednji bastion pobunjenika - Vijesti.me
Grad Jabrud

Sirijska vojska upala u posljednji bastion pobunjenika

Jabrud se nalazi u blizini autoputa koji povezuje Damask sa nekadašnjim trgovinskim sirijskim središtem Alepom na sjeveru i obalom Sredozemnog mora na zapadu

Sirija, vojska
Sirija, vojska (Foto: Reuters)

Sirijska vojska ušla je danas u istočni dio grada Jabruda, posljednjeg bastiona pobunjenika uz libansku granicu, sjeverno od Damaska.

Kako je javila libanska televizija Al Majadin, a potvrdila sirijska Opservatorija za ljudska prava, vojska napreduje prema glavnoj gradskoj ulici.

Osvajanje Jabruda bi omogućilo da režimske snage presijeku sve linje snabdijevanja pobunjenika iz Libana, prenosi AFP.

Jabrud se nalazi u blizini autoputa koji povezuje Damask sa nekadašnjim trgovinskim sirijskim središtem Alepom na sjeveru i obalom Sredozemnog mora na zapadu.

Pobunjeničke snage u Jabrudu predvodi Al Nusra front, blizak Al-Kaidi, dok na strani režimskih snaga učestvuju i pripadnici libanskog Hezbolaha.

Opservatorija za ljudska prava navodi nepotvrđenu informaciju da je u jučerašnjim borbama ubijen i Abu Azam Al-Kuvaiti, komandant Al Nusre.

Na hiljade ljudi je pobjeglo iz Jabruda, koji ima 40.000 do 50.000 stanovnika, tokom bombardovanja i granatiranja prošlog mjeseca, koji su prethodnili napadu režimskih snaga.

Vladine snage posljednjih mjeseci ostvaruju uspehe i duž pomenutog autoputa i u okolini Damaska i Alepa, preuzimajući inicijativu u konfliktu koji ulazi u četvrtu godinu.

U sirijskom građanskom ratu dosad je poginulo više od 140.000 ljudi, a 2,5 miliona je pobjeglo u inostranstvo.