Sjeverna Koreja potrošila 41,5 miliona dolara na kult ličnosti - Vijesti.me
VLADAJUĆA DINASTIJA

Sjeverna Koreja potrošila 41,5 miliona dolara na kult ličnosti

Oko 32 miliona dolara dato je na monumentalne murale i portrete dvojice vođa oslikane na 400 različitih lokacija tokom ove godine

Sjeverna Koreja je potrošila 41,5 miliona dolara na promovisanja kulta ličnosti vladajuće dinastije Kim, navedeno je u izvještaju vlade Južne Koreje.

Mnogo više sredstava, čak 1,3 milijade, ova zemlja je potrošila ove godine na razvoj svog raketnog programa, koji je zabranjen sankcijama Ujedinjenih nacija, prenijela je AFP.

Na izradu džinovskih statua osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga i njegovog sina nasljednika, postavljenih na šest mjesta u zemlji potrošeno je 9,5 miliona dolara, navelo je ministarstvo za ujedinjenje citirajući procjene južnokorejskih stručnjaka.

Slike dvojice Kimova vise u skoro svakom domu u Sjevernoj Koreji, dok njihove bronzane statue mogu da se vide na svakom većem trgu

Oko 32 miliona dolara dato je na monumentalne murale i portrete dvojice vođa oslikane na 400 različitih lokacija tokom ove godine, navodi se u izvještaju.

Državna religija

Kult ličnosti koji okružuje sjeverokorejsku vladajuću porodicu je skoro postao državna religija.

Slike dvojice Kimova vise u skoro svakom domu u Sjevernoj Koreji, dok njihove bronzane statue mogu da se vide na svakom većem trgu gradova i mjesta ove izolovane pod sankcijama osiromašene zemlje.

Kim Il Sung je umro 1994, a vlast je preuzeo njegov sin Džong Il koji je prošlog decembra doživio fatalni srčani napad i na njegovo mjesto je došao njegov najmlađi sin Kim Džong Un.

Prošle subote Pjongjang je sopštio da će između 10. i 22. decembra lansirati raketu sa satelitom

U aprilu statue ogromnih dimenzija dvojice vođa otkrivene su u Pjongjangu nakon neuspjelog lansiranja rakete koja je u orbitu trebala da postavi satelit, a koju su SAD i susjedi osudili kao kamufliranu probu zabranjene balističke rakete.

Naslijedio oca: Kim Džong Un

Lansiranje rakete

U oktobru državna televizija je prenosila otkrivanje gigantske statue pokojnog vođe Kim Džong Ila podignutoj u jednoj vojnoj bazi.

Ministarstvo za ujedinjenje procijenilo je da je program za razvoj balističkih raketa dugog dometa u 2012. iznosio 1,34 milijarde.

Prošle subote Pjongjang je sopštio da će između 10. i 22. decembra lansirati raketu sa satelitom, što je naišlo na osude SAD, Japana i Južne Koreje.

Ujedinjene nacije su u junu procijenile da je dvije trećine od 24 miliona stanovnika u Sjevernoj Koreji suočeno sa hroničnim nedostatkom hrane.