Slučaj Snouden: Rusija Americi zabila "nož u leđa" - Vijesti.me
opterećenje odnosa

Slučaj Snouden: Rusija Americi zabila "nož u leđa"

Amerikanci su ljuti i povrijeđeni odlukom Rusije da Snoudenu odobri azil...

Slučaj Snouden postao je opterećenje američko-ruskih odnosa. Američki predsjednik Obama razmišlja da otkaže susret sa ruskim kolegom Putinom. Senator Grajam čak traži bojkot Olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju.

Portparol američke vlade Džej Karni pred novinarima uopšte nije pokušao da sakrije nezadovoljstvo Vlade u Bijeloj kući:

„Izuzetno smo razočarani odlukom ruske vlade. Razočarani smo bez obzira što smo i javno i tajno pokušali da Snouden bude izručen u SAD, gdje bi trebalo da se suoči sa optužbama.“

Vlada u Vašingtonu razmišlja o tome šta joj valja činiti. Međutim, nema mnogo izbora. Demokrate i republikanci od predsjednika Baraka Obame traže da otkaže susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je planiran narednog mjeseca. U septembru se u Sankt Petersburgu održava samit grupe zemalja G20. Prije toga bi u Moskvi, u četiri oka, trebalo da razgovaraju Putin i Obama.

“Rusija nam je zabila nož u leđa”

Konzervativni senator Lindzi Grajam predlaže da se susret otkaže.

“Nema važnijeg susreta od susreta sa američkim predsjednikom. Obama bi svojom posjetom samo uzdigao Putina”, kaže Grajam.

Amerikanci su ljuti i povrijeđeni odlukom Rusije da Snoudenu odobri azil. Republikanac Džon Mekkejn kaže da je to za Amerikance veliki šamar. Demokrata Čarls Šumer se osjeća prevarenim.

„Rusija nam je zabila nož u leđa. Svaki dan u kojem se Snouden slobodno kreće je novi ubod tim nožem“, kaže senator iz Njujorka. Šumer čak predlaže da se samit G20 održi u nekoj drugoj državi.

Predsjednik Obama u svakom slučaju želi da učestvuje na samitu G20, ali se razmišlja da li da otkaže susret sa Putinom ili ne.

„To nije pozitivan razvoj okolnosti. Sa Rusima imamo mnogo tema o kojim bi trebalo da razgovaramo. Provjeravamo da li je takav bilateralni susret uopšte koristan”, kaže Obamin portparol.

Bespomoćni Amerikanci

Ovi predlozi pokazuju bespomoćno posmatranje SAD, kako Snouden u Moskvi dobija azil. Taj slučaj će dodatno opteretiti američko-ruske odnose.

Senator Grajam je zatražio i da SAD bojkotuju zimske Olimpijske igre koje su naredne godine održavaju u Sočiju.

Američko ministarstvo pravde optužilo je Snoudena za špijunažu, krađu vladinih podataka i odavanje tajnog materijala. Ministar Erik Holder je i pismeno potvrdio da se Snouden ne mora bojati da će u SAD biti osuđen na smrtnu kaznu.

Snoudenov otac sinu ipak savjetuje da ostane u Rusiji. “Kada bih bio on, ostao bih u Rusiji”, izjavio je Lon Snouden.