Špijunirani najviši zvaničnici vlada: Preko Votsapa preuzimali sadržaje telefona - Vijesti.me
PLATFORMA TUŽILA IZRAELSKO NSO

Špijunirani najviši zvaničnici vlada: Preko Votsapa preuzimali sadržaje telefona

Izvori upućeni u internu istragu Votsapa, kazali su da „značajan“ dio poznatih žrtava čine vladini i vojni zvaničnici visokog profila u najmanje 20 država na pet kontinenata

Votsap
Votsap (Foto: Reuters)

Visoki zvaničnici nekoliko država koje su saveznice SAD bili su meta hakerskog softvera koji koristi Fejsbukovu aplikaciju Votsap (WhatsApp) za preuzimanje sadržaja telefona. To je objavila agencija Rojters, pozivajući se na osobe koje su upućene u istragu koju sprovodi kompanija za razmjenu poruka.

Izvori upućeni u internu istragu Votsapa, kazali su da „značajan“ dio poznatih žrtava čine vladini i vojni zvaničnici visokog profila u najmanje 20 država na pet kontinenata.

Hakovanje šire grupe pametnih telefona vladinih zvaničnika nego što je ranije objavljeno, ukazuje na to da bi špijuniranje putem Votsapa moglo imati velike političke i diplomatske posljedice, navodi Rojters.

Votsap je u utorak podnio tužbu protiv izraelske NSO grupe, koja se bavi proizvodnjom alata za hakovanje. Kompanija u vlasništvu Fejsbuka tvrdi da je NSO grupa napravila i prodala hakerski program koji koristi grešku na serverima Votsapa, pomažući klijentima da hakuju telefone najmanje 1.400 korisnika.
Nije poznato ko je koristio softver za hakovanje telefona, a NSO tvrdi da špijunske programe prodaje isključivo klijentima vlade.
Neke žrtve su u SAD, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu, Meksiku, Pakistanu i Indiji, kazali su Rojtersu upućeni u istragu.
Desetak indijskih novinara i aktivista za ljudska prava je juče saopštilo da su i oni bili meta.

NSO je ranije odbacio da je napravio bilo kakav prekršaj, tvrdeći da je svrha njegovih proizvoda da pomognu vladama da uhvate teroriste i kriminalce.

U proteklih nekoliko godina, istražitelji u oblasti sajber bezbjednosti su otkrili da su proizvodi NSO korišteni protiv niza meta, uključujući demonstrante u državama pod autoritarnom vladavinom.