Stanovnici juga Indije traže osnivanje nove savezne države - Vijesti.me
Država Telengan

Stanovnici juga Indije traže osnivanje nove savezne države

Zahtjevi za obrazovanje Telangane se sporadično javljaju od 1950, ali su intezivirani 2009. kada je političar Čandrasehara Rao počeo štrajk glađu.

jug indije
jug indije (Foto: thesouthreports.com)

Sa zahtjevom da se na jugu Indije obrazuje nova savezna država, u djelovima države Andra Pradeš počeo dvodnevni štrajk, tokom kojeg su zatvorene radnje, a javni saobraćaj obustavljen.

Indja ima 28 država i nekoliko federalno-admistriranih regiona, ali je zbog veličina tih jedinica njima teško upravljati, zbog čega su nastali pokreti za podjelu postojećih država.

Štajk je pokrenut pošto je najmanje 80 poslanika podnijelo ostavku u parlamentu Andra Pradeša sa zahtjeom da se obrazuje država Telangana.

Oni kažu da je sjeverni dio Andra Pradeša nerazvijen i da ga zanemaruju političari s juga.

Zahtjevi za obrazovanje Telangane se sporadično javljaju od 1950, ali su intezivirani 2009. kada je političar Čandrasehara Rao počeo štrajk glađu.

Poslije 11 dana vlada Indije je pristala na podjelu, ali je poslije odložila sprovođenje plana.

Javna okupljanja i skupovi su zabranjeni na nedjelju dana

Ministar unutrašnjih poslova Palaniapa Čidambaram rekao je novinarama da će Kongresna stranka razgovarati s poslanicima kako bi se prevazišle razlike, ali da će konačna odluka o Telangani biti donijeta tek po završetku konsultacija.

Danas su policija i paramilitarne trupe patrolirale ulicama u prijestonici Andra Pradeša, Hiderabadu, ali nije zabilježeno nasilje.

Javna okupljanja i skupovi su zabranjeni na nedjelju dana.

Nekoliko djelova Indije, region Bundelhand u centralnoj državi Madija Pradeš, Vidarba u zapadnoj državi Maharštra i Gorhland u državi Zapadni Bengal suočeni su sa sličnim zahtjevima za obrazovanje novih država.