SZO upozorava: Najgora epidemija malih boginja u posljednjih 13 godina - Vijesti.me
ZABRINJAVAJUĆE STANJE

SZO upozorava: Najgora epidemija malih boginja u posljednjih 13 godina

U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježen je najveći broj slučajeva malih boginja u posljednjih 25 godina

Triput više slučajeva zaraze nego u isto vrijeme prošle godine
Triput više slučajeva zaraze nego u isto vrijeme prošle godine (Foto: AP)

Epidemije malih boginja prisutne su po cijelom svijetu i nastavljaju se širiti, stoji u novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U prvih šest mjeseci ove godine, prijavljeno je najviše slučajeva oboljenja od te bolesti u posljednjih 13 godina i gotovo tri puta više slučajeva zaraze nego u isto vrijeme prošle godine. Osim što male boginje ugrožavaju zdravlje i živote mnogih ljudi, one su i snažan teret za zdravstveni sistem.

Zabrinjavajuće stanje u Sjedinjenim Državama

U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježen je najveći broj slučajeva malih boginja u posljednjih 25 godina. U evropskoj regiji, u prvih šest mjeseci ove godine, registrovano je blizu 90.000 slučajeva zaraze tom virusnom bolesti, što premašuje brojku koja je zabilježena za cijelu 2018. godinu kada su od malih boginja u Evropi oboljele 84.462 osobe.

Razlog povećanja broja oboljelih je manji broj vakcinisanih, a razlozi zbog kojih se to događa su različiti od države do države. Negdje se radi o nedostatku pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti ili uslugama vakcinacije, negdje o sukobima unutar zemlje, a negdje o dezinformacijama o vakcinama ili slaboj upućenosti o važnosti visoke vakcinacije, prenosi Indeks..

Najveći broj slučajeva u Kongu, Ukrajini i na Madagaskaru

U Demokratskoj Republici Kongo, Madagaskaru i Ukrajini zabilježen je najveći broj slučajeva u ovoj godini. Međutim, na Madagaskaru se u posljednjih nekoliko mjeseci broj zaraženih drastično smanjio zbog vladine kampanje o potrebi vakcinacije protiv malih boginja.  

Velike epidemije te virusne bolesti registrovane su i u Angoli, Kamerunu, Čadu, Kazahstanu, Nigeriji, Filipinima, Južnom Sudanu, Sudanu i Tajlandu.

Bolest koja se može spriječiti

Male boginje su bolest koju se gotovo u cjelosti moguće spriječiti s dvije doze vakcina. Kako bi se osigurala zaštita od epidemije, odnosno od širenja te bolesti, potrebna je visoka stopa vakcinisanih (95 odsto) na nacionalnom nivou.

Prema podacima SZO i Unicefa, objavljenim u julu ove godine, 86 odsto djece primilo je prvu dozu vakcina protiv malih boginja, a 69 odsto drugu. To znači da oko 20 miliona djece u 2018. godini nije dobilo vakcinu protiv malih boginja putem rutinskih programa vakcinacije. Takođe, 23 zemlje još nisu uvele drugu dozu vakcine protiv malih boginja u svoj nacionalni program vakcinacije.