Tajlandski kralj krunisan na svečanoj ceremoniji - Vijesti.me
VIŠEVJEKOVNA TRADICIJA

Tajlandski kralj krunisan na svečanoj ceremoniji

Vadžiralonkorn je preuzeo kraljevske dužnosti poslije smrti svog oca kralja Bumibola Aduljadedža u oktobru 2016. godine

Maha Vadžiralongkorn
Maha Vadžiralongkorn (Foto: Reuters)

Tajlandski kralj Maha Vadžiralongkorn krunisan je danas na svečanoj ceremoniji, održanoj poslije više od dvije godine otkad je preuzeo presto.

Krunu je Vadžiralongkornu predao hinduistički sveštenik koji je predvodio budističko - hinduističku ceremoniju.

Šezdesetšestogodišnji Vadžiralongkorn je zatim sjeo na tron i stavio krunu na glavu. Kruna optočena dijamantim stara je više od 200 godina, visoka je 66 centimetara i teška 7,3 kilograma.

Kruna je predata kralju, poznatom još kao Rama Deseti, u okviru treće i konačne faze ceremonije krunisanja. On je već preuzeo punu kraljevsku vlast završetkom druge faze poznate kao Kraljevske ceremonije pomazanja.

U prvom činu poslije krunisanja kralj Maha Vadžiralnkorn imenovao je svoju suprugu Sutidu Vadžiralonkorn Na Ajudu za kraljicu zemlje.

On se njom oženio samo dva dana prije krunisanja. Kraljica je prethodno bila zamjenica šefa njegovog ličnog obezbjeđenja i nekadašnja stjuardesa koja je ekscentričnog kralja upoznala na jednom od letova. Ona je četvrta supruga tajlanskog kralja.

Vadžiralonkorn je preuzeo kraljevske dužnosti poslije smrti svog oca kralja Bumibola Aduljadedža u oktobru 2016. godine. Današnja ceremonija predstavlja viševjekovnu kraljevsku tradiciju, a posljednje krunisanje bilo je prije sedam decenija.