Telegraf: Vašington uveliko razmatra vojno rješenje - Vijesti.me
BRITANSKI LIST TVRDI DA IMA EKSLUZIVU

Telegraf: Vašington uveliko razmatra vojno rješenje

Britanski list se poziva na više izvora, od kojih je jedan blizak američkom predsjedniku Donaldu Trampu, a dva su bivši visoki službenici SAD

Donald Tramp
Donald Tramp (Foto: Reuters)

Amerika već pravi planove za vojno rješenje sjevernokorejske krize i traži način kako da onesposobi nuklearni program koji razvija Pjongjang, objavio je Telegraf.

Taj britanski list navodi, pozivajći se na više izvora, od kojih je jedan blizak američkom predsjedniku Donaldu Trampu, a dva su bivši visoki službenici SAD, da se vojno rješenje za Sjevernu Koreju već uveliko razmatra u Bijeloj kući, prenosi B92.

"Pentagon pokušava da pronađe opcije koje će im omogućiti da 'udare Sjevernu Koreju u nos', privuku njihovu pažnju i pokažu da je Amerika veoma ozbiljna", rekli su izvori Telegrafu, dodajući da je Bijela kuća "dramatično ubrzala pripreme za vojno rješenje u proteklim mjesecima". 

Prema pisanju britanskog lista, koji je taj tekst objavio sa naznakom "ekskluzivno", jedna od opcija koju Amerika razmatra je da se razori sistem za lansiranje raketa koje režim Kim Džong Una ispaljuje sve češće i tako prijeti SAD. 

Plan je navodno da se taj sistem uništi prije nego što se Sjeverna Koreja ponovo odluči da lansira Interkontinentalnu balističku raketu. 

Namjera je da se Kim Džong Unu pokaže da je Amerika veoma ozbiljan igrač koji želi po svaku cijenu da stopira razvoj nuklearnog orujžja Sjeverne Koreje.