Tilerson rezervisan prema sporazumu u Kolumbiji - Vijesti.me
ŽELI DA PROUČI DETALJE

Tilerson rezervisan prema sporazumu u Kolumbiji

Tilerson je naveo da "želi da prouči detalja nedavnog kolumbijskog mirovnog sporazuma i utvrdi u kojoj mjeri SAD treba da nastave da ga podržavaju"

Reks Tilerson
Reks Tilerson (Foto: Twitter.com)

Reks Tilerson, kojeg je novi predsjednik Donald Tramp predložio za državnog sekretara SAD, izjavio je danas da će preispitati mirovni sporazum u Kolumbiji da bi utvrdio koliko SAD treba da stanu iza tog dogovora vlasti i gerilaca, koji je prethodna administracija Baraka Obame pozdravila sa mnogo entuzijazma.

Tilerson je to izjavio u pisanom odgovoru na pitanje članova spoljnopolitičkog odbora američkog senata.

SAD su Kolumbiji dale milijarde dolara za borbu protiv narkotika i ljevičarskih pobunjenika. Obamina administracija bila je glavni saveznik kolumbijskog predsjednika Huana Manuela Santosa u njegovim naporima da okonča pedesetogodišnji konflikt u svojoj zemlji.

Tilerson je naveo da "želi da prouči detalja nedavnog kolumbijskog mirovnog sporazuma i utvrdi u kojoj mjeri SAD treba da nastave da ga podržavaju". 

Predsjednik Santos i lider gerilskih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) Rodrigo Londono potpisali su mirovni sporazum 24. novembra u istorijskom pozorištu Kolon u Bogoti. Kolumbijci su prvu verziju mirovnog sporazuma odbacili na referendumu u oktobru.

Sporazum treba da okonča oružane sukobe vlasti u Bogoti i marksističke gerile, u kojima je tokom 52 godine ubijeno više od 220.000 ljudi, a gotovo osam miliona proterano iz svojih kuća. On previđa razoružanje FARK-a i njegovu transformaciju u političku stranku.

Tilersonov odgovor na pitanje senatora prvi je objavio sajt Latin America Goes Global.