Tramp će posljednji put potvrditi iranski nuklearni sporazum: "Ovo je posljednja šansa" - Vijesti.me
"ISPRAVITI UŽASNE GREŠKE"

Tramp će posljednji put potvrditi iranski nuklearni sporazum: "Ovo je posljednja šansa"

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif optužio je sinoć Trampa za "zlobno kršenje" nuklearnog sporazuma

Donald Tramp
Donald Tramp (Foto: Reuters)

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će još jednom, posljednji put produžiti suspenziju sankcija Iranu kako bi evropske zemlje i SAD mogle da isprave "užasne greške" nuklearnog sporazuma s Teheranom.

Na taj način će još najmanje nekoliko mjeseci ostati na snazi istorijski nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je s Iranom postiglo šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Iran je prema sporazumu pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Sankcije SAD Iranu biće suspendovane na još 120 dana, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Bijela kuća želi dogovor s članicama EU koje su potpisale nuklearni sporazum kako bi uvela trajne restrikcije za iranski program obogaćivanja uranijuma. Prema aktuelnom sporazumu, ta ograničenja prestaju 2025. godine.

Tramp je danas oštro upozorio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma ako on ne bude modifikovan.

"Ovo je posljednja šansa. U odsustvu takvog (novog) sporazuma, SAD neće ponovo suspendovati sankcije (Iranu) da bi ostale dio iranskog nuklearnog sporazuma. A ako u bilo kojem trenutku procijenim da takav sporazum nije moguć, odmah ću izaći iz sporazuma", naveo je Tramp u jučerašnjoj izjavi.

Iran je sinoć saopštio da nije zainteresovan za nove pregovore o nuklearnom sporazumu i da će gotovo izvjesno novi dogovor SAD i evropskih zemalja posmatrati kao kršenje postojećeg sporazuma.

Dok evropske potpisnice sporazuma navode da su spremne da razgovaraju sa SAD o tome, one nisu naklonjene Trampovom tvrdom stavu, navodi Asošiejted pres.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif optužio je sinoć Trampa za "zlobno kršenje" nuklearnog sporazuma.

"Trampova politika i današnja objava su očajnički pokušaji da se podrije dobar multilateralni sporazum. Umjesto što ponavljaju dosadnu retoriku, SAD bi morale da se u potpunosti povinuju sporazumu, baš kao Iran", naveo je Zarif na Tviteru.