Tramp: Nećemo dozvoliti da "lijek" za koronavirus bude gori od problema - Vijesti.me
EKONOMIJA ISPRED PANDEMIJE

Tramp: Nećemo dozvoliti da "lijek" za koronavirus bude gori od problema

Tramp tvrdi da bi ljekari "zatvorili cio svijet" da o tome mogu da odlučuju

Donald Tramp
Donald Tramp (Foto: AP)

Predsjednik SAD Donald Tramp iskazao je želju da se društveno distanciranje, uvedeno u pokušaju da se suzbije pandemija koronavirusa, uskoro smanji i rekao da "neće dopustiti da lijek bude gori od problema" kao i da "Amerika nije predodređena da bude zatvorena", prenosi Glas Amerike.

Tramp je na redovnoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, zajedno sa članovima radne grupe za borbu protiv koronavirusa, rekao da se radi na narednim koracima koji će okončati virtualno zatvaranje američke ekonomije.

Predsjednik je rekao da u jednom momentu zemlja mora da se "otvori i krene dalje" i da procjenjuje štetu koju je pretrpjela ekonomija zbog pandemije bolesti covid19.

Broj onih koji su umrli od posljedica ekonomske krize u SAD mogao bi da bude veći od broja umrlih od koronavirusa, rekao je Tramp i dodao da je stopa umrlih od koronavirusa mnogo niža nego što se očekivalo - manje od 1 odsto.

"Amerika će uskoro opet biti otvorena za poslovanje", kazao je američki predsjednik.

Tramp tvrdi da bi ljekari "zatvorili cio svijet" da o tome mogu da odlučuju.

Prošle nedjelje, predsjednik SAD je predstavio 15-dnevni plan za borbu protiv koronavirusa koji su izradili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, u kojem se ljudima preporučuje da ostanu kod kuće. Ova kampanja trebalo bi da traje do 31. marta, ali se očekuje da bude produžena.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Leri Kadlou rekao je za CNBC da i drugi zvaničnici razmatraju da li zatvaranje ekonomije donosi više štete nego koristi.

Izvršni direktor Instituta za globalno zdravlje na Univerzitetu Nortvestern Robert Marfi izjavio je za Glas Amerike da se nada da preporuka o distanciranju od drugih neće biti ukinuta prije vremena zbog brige za ekonomiju.

"Prestravljen sam. Nadam se da će države ignorisati takvu direktivu".

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da republikanci, više od demokrata, smatraju da je pandemija manje ozbiljna od ekonomske štete i da mediji preuveličavaju situaciju sa koronavirusom.

Distanciranje od drugih i ostanak kod kuće su mjere koje u borbi protiv pandemije savjetuje i Svjetska zdravstvena organizacija.

SAD su treće na svijetu po broju zaraženih koronavirusom, poslije Kine i Italije. Procjenjuje se da je u Americi oboljelo više od 45 hiljada ljudi, a da je više od 470 umrlo.


Vidi sve komentare