Turske snage stupile na tlo Sirije, protest Damaska - Vijesti.me
"OVO JE AGRESIJA"

Turske snage stupile na tlo Sirije, protest Damaska

Sirijski državni mediji tvrde da turske snage žele da pomognu pobunjenicima u Han Šejkunu koji se bore protiv ofanzive sirijske vlade, nazivajući taj čin agresijom

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Turski konvoj oklopnih vozila sa municijom ušao je u Siriju i kreće se ka Han Šeihunu, posljednjem uporištu pobunjenika, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Damasku.

Sirijski državni mediji tvrde da turske snage žele da pomognu pobunjenicima u Han Šejkunu koji se bore protiv ofanzive sirijske vlade, nazivajući taj čin agresijom, prenosi Rojters.

Turska nije zvanično komentarisala navode o konvoju.  

U saopštenju sirijskog ministarstva piše da Sirija najoštrije osuđuje poteze Turske i da smatra Ankaru "potpuno odgovornom za posljedice ovog snažnog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije", navodi TAS.

Damask naglašava da "ovakvo neprijateljsko ponašanje turskog režima" neće uticati na ofanzivu sirijske vojske u Han Šeikunu.

Turska podržava neke pobunjenike na sjeverozapadu Sirije i rasporedila je snage u Idlibu, u dogovoru sa Rusijom, podsjeća Rojters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su vazdušni udari pogodili položaje oko turskog konvoja koji je zastao na auto-putu na sjeverozapadu Sirije.