Turske vlasti pozvale ambasadora SAD na razgovor - Vijesti.me
ZBOG USVAJANJA REZOLUCIJE O GENOCIDU

Turske vlasti pozvale ambasadora SAD na razgovor

"Američki ambasador pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova zbog odluke Senata o događajima 1915. godine", navodi se u saopštenju turskih vlasti

Ankara
Ankara (Foto: Pixabay)

 Turske vlasti pozvale su danas američkog ambasadora u Ankari na razgovor nakon što je Kongres SAD usvojio rezoluciju kojom se priznaje genocid Otomanskog carstva nad Jermenima početkom 20. vijeka.

"Američki ambasador pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova zbog odluke Senata o događajima 1915. godine", navodi se u saopštenju turskih vlasti koji za maskar nad Jermenima koriste taj izraz.

Gornji dom, Senat Kongresa SAD jednoglasno je u četvrtak donio rezoluciju kojom se priznaje postojanje genocida nad Jermenima. Tu rezoluciju je krajem oktobra usvojio Predstavnički dom Kongresa što je tada izazvalo nezadovoljstvo Turske.

Istoričari procjenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i poslije Prvog svjetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. vijeka.

Nasljednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obje strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.


Vidi sve komentare