U Jemenu studenti traže smjenu vlasti - Vijesti.me
ODLAZI, ODLAZI ALI

U Jemenu studenti traže smjenu vlasti

Na trgu su postavljeni šatori kako bi se, kako kažu članovi vladajuće stranke, spriječilo da se opozicija tu instalira.

Hiljade mladih okupilo se u centru Sane, prijestonici Jemena, tražeći odlazak s vlasti šefa države Alija Abdulaha Saleha, javlja AFP sa lica mesta, prenosi Beta.

"Poslije Mubaraka, red je na Alija", skandiralo je oko 4.000 demonstranata, uglavnom studenata koji su prošetali od univerziteta do centra grada. Oni su uzvikivali i "Odlazi, odlazi, Ali!", zatim "Narod želi da režim padne" i "Jemenska revolucija poslije one u Egiptu".

Studenti su stigli do trga Tahrir, gdje se uobičajeno održavaju narodni protesti i na kome su već bile okupljene pristalice vladajuće partije Opšti narodni kongres opremljene palicama. Oni su uspjeli da rastjeraju studente, bez direktne konfrontacije između dvije grupe.

Na trgu su postavljeni šatori kako bi se, kako kažu članovi vladajuće stranke, spriječilo da se opozicija tu instalira. Prema navodima AFP-a, na trgu je bilo oko 10.000 pristalica vladajuće stranke.

U centru Sane sinoć je održana proslava svrgavanja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, među kojima poslanici opozicije i aktivisti za ljudska prava. Na tom skupu zatražena je i ostavka jemenskog predsjednika, ali je i taj skup rasturila grupa pristalica vladajuće stranke, bez nasilja.

Demonstracije protiv Saleha održane su u Sani i 3. februara i na njima su učestvovale desetine hiljada ljudi, ali su potom obustavljene jer je parlamentarna opozicija zatražila od predsjednika države da obećane reforme počne da sprovodi u djelo.

Saleh je na vlasti već 32 godine i pored libijskog lidera Moamera Gadafija i sada svrgnutog Mubaraka jedan je od arapskih lidera sa najdužim stažem.

Mubarak je na vlasti bio skoro tri decenije, a bez takmaca je pukovnik Gadafi koji Libijom vlada 42 godine.