U napadima na džamije u Avganistanu stradale 72 osobe - Vijesti.me
ID PREUZELA ODGOVORNOST ZA NAPAD U KABULU

U napadima na džamije u Avganistanu stradale 72 osobe

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani osudio je napade i rekao da će bezbjednosne snage pojčati borbu za "eliminisanje terorista koji napadaju Avganistance svih religija i iz svih plemena"

Džamija napad Kabul
Džamija napad Kabul (Foto: Reuters)

Najmanje 72 osobe su ubijene, a više desetina je ranjeno u samoubilačkom napadu na dvije džamije u Avganistanu, saopštili su zvaničnici.

U napadu na šiitsku džamiju u zapadnom dijelu Kabula poginulo je 39 ljudi, dok je ranjena 41 osoba, rekao je zvaničnik iz avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako je navedeno, napadač je ušetao u džamiju i aktivirao eksploziv kada je počela molitva, a ekstremistička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

U saopštenju objavljenom noćas na sajtu te grupe je navedeno da je njihov borac "Abu Amar el Turkmani aktivirao eksploziv" u džamiji imama Zamana u Kabulu.

Islamska država je i ranije sprovodila slične napade na šiitske džamije.

#UPDATE At least 30 people killed in blast at the Imam Zaman mosque in Afghanistan's #Kabul, local media report pic.twitter.com/4ICHkilkSI

U napadu na sunitsku džamiju u zapadnoj provinciji Gor ubijene su 33 osobe, rekao je policijski zvaničnik.

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani osudio je ova dva napada i rekao da će bezbjednosne snage pojčati borbu za "eliminisanje terorista koji napadaju Avganistance svih religija i iz svih plemena", prenio je AP