U nesrećama u dva rudnika u Ukrajini 32 poginulih, 5 nestalih - Vijesti.me
Loše stanje

U nesrećama u dva rudnika u Ukrajini 32 poginulih, 5 nestalih

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič proglasio je nedjelju za dan žalosti, a premijer Mikola Azarov prisustvovaće, kako je najavljeno, sahrani poginulih rudara

rudari ukrajina
rudari ukrajina (Foto: sacbee.com)

Najmanje 32 rudara je poginulo, a pet se i dalje vode kao nestali posle jučerašnjih nesreća u dva rudnika na istoku Ukrajine, novi je bilans žrtava koji su saopštili zvaničnici te zemlje.

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič proglasio je nedjelju za dan žalosti, a premijer Mikola Azarov prisustvovaće, kako je najavljeno, sahrani poginulih rudara.

U eksploziji u rudniku Suhodilska u regionu Luhanska, poginulo je 24 rudara, a dvoje ih se i dalje vode kao nestali, zvanični su podaci vlasti.

Još dva rudara su u bolnici u teškom stanju, naveli su lekari.

Zvaničnici vjeruju da je nesreću u tom rudniku, izazvala eksplozija metana na dubini od oko 915 metara.

U drugoj nesreći, koja se dogodila u petak nekoliko sati kasnije, u rudniku Bajanova na istoku, kada se otkačio i srušio lift za prevoz rudara i opreme, poginulo je osam rudara, a spasioci tragaju za još trojicom.

Te dvije nesreće u istočnom rudarskom regionu zemlje, šokirale su Ukrajinu i ukazale na veoma loše stanje ukrajinskih rudnika, zbog dotrajale opreme i nepoštovanja bezbjednosnih pravila.

Nezavisni sindikati ukrajinskih rudara upozorili su da je više od 70 odsto opreme u ukrajinskim rudnicima dotrajalo i da zahtjeva hitnu zamjenu.