U SAD-u prvi slučaj oboljenja novim virusom - Vijesti.me
oboljeli doputovao iz kine

U SAD-u prvi slučaj oboljenja novim virusom

SAD je peta zemlja koja je prijavila ovu bolest, posle Kine, Tajlanda, Japana i Južne Koreje. Od virusa je do sada zaraženo oko 300 ljudi, a šestoro je umrlo, svi u Kini

Putnici iz Kine podliježu posebnim kontrolama na areodromima
Putnici iz Kine podliježu posebnim kontrolama na areodromima (Foto: BETA)

 Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je danas prvi slučaj oboljelog od novog oblika kineskog koronavirusa u SAD.

Radi se o tridesetogodišnjem muškarcu koji je hospitalizovan u Everetu blizu Sijetla.

On se vratio u okolinu Sijetla sredinom prošle nedelje posle putovanja u oblast oko Vuhana u Kini gdje je počela epidemija. Ne smatra se da predstavlja prijetnju za medicinsko osoblje ili za javnost, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Kako su naveli, on nije pokazivao simptome kada je stigao na aerodrom u Sijetlu ali se javio lekarima u nedelju kada je počeo da se osjeća loše.

SAD je peta zemlja koja je prijavila ovu bolest, posle Kine, Tajlanda, Japana i Južne Koreje. Od virusa je do sada zaraženo oko 300 ljudi, a šestoro je umrlo, svi u Kini.

Zaraženi muškarac nije posjetio ni jednu od pijaca u Vuhanu u Kini odakle potiču brojni slučajevi ove bolesti, ali je samo putovao u tu oblast, rekla je Nensi Mesonijer, direktorka centra za respiratorne bolesti u CDC-iju u telefonskom razgovoru sa novinarima, prenosi Frans pres.

Krajem prošle nedelje američki zdravstveni zvaničnici počeli su da kontrolišu putnike iz centralne Kine na američkim aerodromima. Slične kontrole počele su da se primjenjuju na aerodromima širom sveta u nastojanju da se spriječi širenje virusa.

Šef stručnog tima kineske vlade izjavio je juče da je u epidemiji novog koronavirusa potvrđen prenos sa čovjeka na čovjeka, što povećava mogućnost da bi zaraza mogla da se širi brže i na većem prostoru.