Ubistva kao zaštita "moralne čistote" u Egiptu - Vijesti.me
NAJAVA ŠERIJATA?

Ubistva kao zaštita "moralne čistote" u Egiptu

Egipatski student smrtno je ranjen nožem pred djevojkom kada su im trojica islamskih ekstremista prišla u parku i rekla da ne bi trebalo da budu zajedno ako nisu vjenčani, javili su danas zvaničnici

Ovo ubistvo pojačalo je bojazni da osvetničke grupe, ohrabrene pobjedom islamiste Mohameda Morsija na predsjedničkim izborima, pokušavaju da uvedu strogi islamski moral. Umjereni muslimani zajedno sa liberalima i ženskim grupama zabrinuti su da že izbor Morsija postepeno iskorijeniti učvršćene egipatske sekularne tradicije i izmijeniti sastav društva većinski muslimanske države od 82 miliona stanovnika.

Student, 20-ogodišnji Ahmed Husein Eid, napadnut je 25. juna u gradu Suecu, dok je sa djevojkom sjedio u parku u kome se inače okupljaju parovi, saopštili su zvaničnici. Nije odmah bilo jasno šta su njih dvoje radili kada su ih izazvala trojica muškaraca koji su se dovezli motociklom.

Zvaničnici, koji su se pozvali na prvi iskaz djevojke, saopštili su da im je jedan od muškaraca poručio da ne bi trebalo da budu zajedno jer nisu u braku i da moraju odmah da idu iz parka, svako svojim putem. Uslijedila je svađa i jedan od trojice ubo je Eida nožem u lijevu nogu, blizu genitalija. Eid je odvezen u bolnicu gdje je prošlo ponedjeljka podlegao ranama, saopštili su neimenovani zvaničnici bezbjednosti.

Suec je uporište islamista koje je najvećim dijelom glasalo za Morsija u drugom krugu predsjedničkih izbora 16. i 17. juna.

Ubistvo se desilo nekoliko dana poslije drugog kruga izbora, kada je još prije zvaničnog objavljivanja rezultata bilo jasno da je Bratstvo pobijedilo.

Prošle nedjelje, dva muzičara ubijena su u provinciji na Delti Nila, za šta se takođe sumnjiče ekstremisti. Radikalni muslimani vide muziku kao nešto što odvraća od vjerskih obaveza.

Takva ubistva bila su veoma rijetka u vrijeme starog režima, koji je potiskivao Muslimasnko Bratstvo.

Zvaničnici bezbjednosti rekli su da ne postoje dokazi koji bi napadače iz Sueca povezali sa bilo kojom islamističkom grupom u Egiptu. Sve te grupe, među kojima i Muslimansko Bratstvo, porekle su veze sa ubistvima.

Otac ubijenog studenta, Husein Eid, rekao je da će tražiti odmazdu za sina ako policija ne uhvati počinioce. U obraćanju novinarima poslije sahrane, kojoj je prisustvovalo 3.000 osoba, on nije optužio ekstremiste za njegovo ubistvo.

Oko 100 aktivista, političkih stranaka i nevladinih organizacija izdale su saopštenje u kome pozivaju Morsija da zaštiti žene od, kako navode, sve češćeg maltretiranja, naročito onih koje ne nose tradicionalnu muslimasnku maramu.

Od pobjede na izborima, Morsi (60) nije pominjao uvođenje šerijatskog zakona - što je dugoročni cilj Bratstva. Pojedini Egipćani, međutim, vjeruju da se on namjerno uzdržava od tvrdokorne retorike, kako bi od neislamskih grupa dobio potrebnu podršku u borbi sa generalima koji su po zbacivanju predsjednika Hosnija Mubaraka preuzeli vlast.

Po predaji vlasti, generali su zadržali veliki uticaj i lišili Morsija značajnih moći. Oni su sebi dali zakonska ovlašćenja, kao i veliki uticaj u sastavljanju novog ustava i glavnim pitanjima spoljnje i unutrašnje politike.