Umro pokretač akcije za prikupljanje novca za bolest ALS - Vijesti.me
na ronjenju

Umro pokretač akcije za prikupljanje novca za bolest ALS

Grifin je pokrenuo akciju polivanja hladnom vodom na društvenim mrežama pošto jedan njegov prijatelj boluje od te rijetke bolesti

Amerikanac Kori Grifin koji je pokrenuo akciju "polivanja ledenom vodom" na Fejsbuku za prikupljanje novca protiv amiotrofične lateralne skleroze (ALS) umro je za vrijeme ronjenja u Masačusetsu, prenose danas američki mediji.

Policija je navela da se 27-godišnji Grifin udavio tokom ronjenja jer ga je struja uvukla u dubinu ostrva Nantaket u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Iznenadna smrt Grifina dogodila se nekoliko sati nakon što je prikupljeno nekoliko stotina hiljada dolara za istraživanje ALS-a.

Grifin je pokrenuo tu akciju na društvenim mrežama pošto jedan njegov prijatelj boluje od te rijetke bolesti.

Tu akciju su u posljednjih nekoliko nedjelja prihvatile poznate ličnosti poput Bila Gejtsa, Opre Vinfri, Marka Zakerberga, Sidnija Krozbija, Marte Stjuart, Džesike Albe i drugih, koje su se polivale ledenom vodom.

Akcija je postala svojevrsni fenomen na društvenim mrežama, a prema časopisu Forbsu, do sada je u njoj učestvovalo više od milion ljudi.

Amiotrofična lateralna skleroza je progresivna neurodegenerativna bolest koja pogađa neurone u mozgu i kičmenu moždinu. Degeneracija motoričkih neurona na kraju dovodi do njihovog odumiranja. Kada se to dogodi, mozak više nema kontrolu nad radom mišića, zbog čega pacijenti u posljednjem stadijumu bolesti ostaju potpuno nepokretni.