UN: 34 zemlje nemaju dovoljno hrane za svoje stanovništvo - Vijesti.me
VEĆINA AFRIČKIH ZEMALJA

UN: 34 zemlje nemaju dovoljno hrane za svoje stanovništvo

U izvještaju se, međutim, dodaje da su uglavnom povoljni izgledi za dobru žetvu u sjevernoj hemisferi i većini azijskih zemalja

Somalija, Somalija glad
Somalija, Somalija glad (Foto: Shutterstock)

Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da 34 zemlje u svijetu, od kojih 80 odsto u Africi, nema dovoljno hrane za svoje stanovništvo zbog ratnih sukoba, suše i poplava.

U izvještaju objavljenom u srijedu uveče u Njujorku, FAO navodi da su ratni sukobi u Iraku, Siriji, Jemenu, Somaliji i Centralnoafričkoj Republici imali pogubne posljedice na poljoprivrednu proizvodnju, čime je dodatno pogoršana humanitarna kriza u tim zemljama.

Ti sukobi su negativno uticali i na situaciju u susjednim zemljama u kojima su utočište našle mnogobrojne izbjeglice, iscrpljujući i njihove prehrambene mogućnosti.

Kako se navodi, Kongo se suočava ne samo s problemom zbrinjavanja 100.000 izbjeglica iz Centralnoafričke Republike već i sa oko 1,5 milion raseljenih zbog sukoba na istoku zemlje, kao i sa oko pola miliona ljudi pogođenih poplavama koje je izazvao El Njinjo.

FAO takođe ukazuje i da su suše koje je izazvao El Njinjo "izuzetno umanjili" izglede poljoprivrednih prinosa u južnoj Africi, Maroku i Alžiru, kao i u znatnim djelovima Centralne Amerike i Kariba. 

U izvještaju se, međutim, dodaje da su uglavnom povoljni izgledi za dobru žetvu u sjevernoj hemisferi i većini azijskih zemalja.

FAO procjenjuje da će ove godine prinos žitarica u svijetu iznositi 723 miliona tona, što je za 10 miliona manje od rekordnog prinosa u 2015.