Vašington post: Tramp predložio Makronu da izađe iz EU - Vijesti.me

Vašington post: Tramp predložio Makronu da izađe iz EU

Ponuda čiji je cilj da se uništi evropsko zajedništvo navodno je data tokom privatnog sastanka kada je Makron u aprilu posjetio Bijelu kuću

Emanuel Makron, Donald Tramp
Emanuel Makron, Donald Tramp (Foto: Reuters)

Američki predsjednik Donald Tramp predložio je predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu da povuče Francusku iz Evropske unije u zamjenu za bilateralni trgovinski ugovor, objavio je Vašington post, pozivajući se na dva neimenovana evropska zvaničnika.

Ponuda čiji je cilj da se uništi evropsko zajedništvo navodno je data tokom privatnog sastanka kada je Makron u aprilu posjetio Bijelu kuću, prenosi Slobodna Evropa.

Vašington post navodi da je američki predsjednik tom prilikom pitao Makrona zašto ne izađe iz Evropske UNIJE, uz sugestiju da bi SAD mogle ponuditi Francuskoj značajan bilateralni trgovinski ugovor.

U tekstu se navodi da je Tramp obećao da će Francuskoj dati bolje trgovinske uslove nego što ih ima EU.

Upitan da li ga je lider SAD zaista zamolio da Francuska napusti EU, Makron je kazao da "ono što je rečeno u sobi, ostaje u sobi", navodi Rojters.

Bijela kuća nije potvrdila, niti komentarisala navode, ali je ponuda u skladu sa Trampovim sumnjičenjem međunarodnih organizacija i ugovora, piše Fonet.

Od preuzimanja dužnosti Tramp je dovodio u pitanje članstvo SAD u NATO, povukao se iz Transpacifičkog partnerstva (TPP) i iz Pariskog klimatskog ugovora, a ovog mjeseca povukao je SAD i iz Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.