Vatikan neće podići zastavu u UN-u prije papine posjete - Vijesti.me
UOČI GOVORA PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM

Vatikan neće podići zastavu u UN-u prije papine posjete

Stradanje na desetine hiljada izbjeglica koji traže sigurnost i novi život u Evropi je tema koje će se dotaći papa u govoru u UN-u , jer je to "svjetsko pitanje i univerzalni problem", rekao je ambasador Vatikana u UN-u

papa Franjo
papa Franjo (Foto: Reuters)

Iz Svete stolice saopšteno je da neće podići svoju zastavu u Ujedinjenim nacijama (UN) prije posjete pape Franja, 25. septembra, čak i ako Generalna skupština danas usvoji rezoluciju da zastave zemalja posmatrača budu zastupljene zajedno sa zastavama država članica.

Rezolucija će, ukoliko bude danas usvojena, omogućiti zemljama sa statusom posmatrača da njihova zastava bude podignuta zajedno sa zastavama svih 193 članica UN-a, saopšteno je danas iz Vatikana.

Sveta stolica i Palestina su jedine države koje nisu članice UN-a.

Vatikanski apostolski nuncije i ambasador u UN-u, nadbiskup Bernardito Auza rekao je novinarima da "apsolutno neće biti podizanja zastave Vatikana prije papine posjete 25. septembra", prenijela je agencija AP.

Prema njegovim riječima, papa Franjo će se obratiti Generalnoj skupštini na svom maternjem španskom jeziku liderima 193 država članica svjetske organizacije 25. septembra na Samitu održivog razvoja i vjerovatno naglasiti da su siromaštvo i loša vlast pokretači sukoba i migracija.

Stradanje na desetine hiljada izbjeglica koji traže sigurnost i novi život u Evropi je tema koje će se dotaći papa u govoru u UN-u , jer je to "svjetsko pitanje i univerzalni problem", rekao je ambasador Vatikana u UN-u.

Papina posjeta UN-u, u trajanju od dva i po sata, biće peta posjeta pape svjetskoj organizaciji i najkraća do sada, zbog vremenskog ograničenja, navodi AP.