Vlada Japana i dalje u punoj pripravnosti zbog Fukušime - Vijesti.me
STRAH OD ZAGAĐENJA

Vlada Japana i dalje u punoj pripravnosti zbog Fukušime

Na sastanku u Parlamentu, premijer Naoto Kan je potvrdio da je situacija i dalje \"nepredvidiva\" i da je Vlada u punoj pripravnosti.

Vlada Japana je saopštila da je "u punoj pripravnosti" za sprečavanje ekološke katastrofe poslije otkrivanja plutonijuma u zemljištu i radioaktivnosti u okeanu u
blizini oštećene nuklerne centrale Fukušima.

Zemljotres od 9 stepeni po Rihteru i cunami viši od 10 metara su 11. marta oštetili i sistem za hlađenje nekoliko reaktora nuklearne centrale "Fukušima jedan", poslije čega je došlo do niza problema i oslobađanja radioaktivnog materijala.

Na sastanku u Parlamentu, premijer Naoto Kan je potvrdio da je situacija i dalje "nepredvidiva" i da je Vlada u punoj pripravnosti.

Na sastanku u Parlamentu, premijer Naoto Kan je potvrdio da je situacija i dalje "nepredvidiva" i da je Vlada u punoj pripravnosti


U centrali se i dalje pokušava da se reaktori stave pod kontrolu i povrati sistem za hlađenje.

U tom okviru se smanjuje upotreba morske vode za hlađenje i umjesto nje se ponovo koristi slatka voda, pošto so šteti opremi.

Strah od zagađenja je porastao u ponedjeljak uveče kada je saopšteno da su u 5 uzoraka zemljišta kraj postrojenja nađeni tragovi visokoradioaktivnog plutonijuma, nusprodukta pri korišćenju goriva u rekatorima.

"Plutonijum vjerovatno potiče od šipki iskorišćenog nuklearnog goriva", rekao je portparol vlade Jukio Edano.

Fukušima prije i poslije zemljotresa

Tepko(Tepco), kompanija koja upravlja nuklearnom elektranom, međutim uvjerava da nivo plutonijuma koji je izmjeren ne ugrožava zdravlje.

Kompanija Tepko je objavila i da sada izgleda da je spriječena mogućnost velike ekološko-nuklearne katastrofe u Fukušimi.

Stručnjaci smatraju da je gorivo iz reaktora 1 i 4 dospjelo u spoljnu sredinu već nekoliko sati poslije udara cunamija, prije skoro 3 nedjelje.

Kompanija Tepko je objavila i da sada izgleda da je spriječena mogućnost velike ekološko-nuklearne katastrofe u Fukušimi

Centrala u Fukušimi za 6 reaktora, sjeverno od Tokija, starija je od 40 godina, izgrađena je na obali Pacifika, ali nije bila konstruisana da izdrži udar cunamija visokog 14 metara koji ju je pogodio.

"Ne možemo poreći da je procjena opasnosti od velikog cunamija svojevremeno prenebregnuta", priznao je premijer Kan.

Područja obavezne evakuacije u prečniku od 20 kilometara od centrale, nije povećano.