Zarif: Američka nuklearna politika približava čovječanstvo uništenju - Vijesti.me
OCJENA IRANSKOG MINISTRA VANJSKIH POSLOVA

Zarif: Američka nuklearna politika približava čovječanstvo uništenju

Prema Zarifovim riječima, "Trampova (predsjednika SAD Donalda) tvrdoglava riješenost da ubije iranski nuklearni sporazum potiče iz iste opasne nesmotrenosti"

Mohamad Džavad Zarif
Mohamad Džavad Zarif (Foto: Reuters)

Nova američka nuklearna politika "približava čovječanstvo uništenju", ocijenio je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u noćašnjoj poruci na Tviteru.

SAD su u petak objavile da žele da pribave novo nuklearno oružje male snage, navodeći kao razlog rusko naoružavanje u tom domenu.

Ta objava je izazvala strah od novog širenja nuklearnog oružja i povećanog rizika od nuklearnog sukoba.

"Američka nuklearna strategija pokazuje povećanu zavisnost od nuklearnih bombi, što je kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja", naveo je Zarif.

Prema njegovim riječima, "Trampova (predsjednika SAD Donalda) tvrdoglava riješenost da ubije iranski nuklearni sporazum potiče iz iste opasne nesmotrenosti".

Sporazum o neširenju nuklearnog oružja je potpisan 1968. a na snagu je stupio dvije godine kasnije. Njegove potpisnice su gotovo sve države svijeta, a u preambuli sporazuma se navodi "namjera" potpisnica da "što prije zaustave trku u nuklearnom naoružanju i preduzmu mjere za nuklearno razoružanje" da bi se vremenom postigla "eliminacija nuklearnog oružja".

Iranski nuklearni sporazum je potpisan 2015, i njime je Iran pristao na ograničenje svog nuklearnog programa u zamjenu za postepeno ukidanje međunarodnih sankcija.

Donald Tramp se protivi sporazumu s Iranom i više puta je prijetio da će povući SAD iz njega dok Evropljani smatraju da je taj sporazum najbolji način da se spreči da Iran razvije sopstveno nuklearno oružje.