Zarif: Iran će svom snagom nastaviti obogaćivanje uranijuma ako Tramp povuče SAD iz sporazuma - Vijesti.me
"NE NASTOJIMO DA PROIZVEDEMO NUKLEARNU BOMBU"

Zarif: Iran će svom snagom nastaviti obogaćivanje uranijuma ako Tramp povuče SAD iz sporazuma

Predsjednik SAD je obećao da će sredinom maja istupiti iz sporazuma potpisanog 2015. ako se evropske zemlje ne pridruže SAD u rješavanju problema za koje Tramp tvrdi da su fatalne mane tog sporazuma

Mohamad Džavad Zarif
Mohamad Džavad Zarif (Foto: Reuters)

Iran će svom snagom nastaviti obogaćivanje uranijuma ako predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odluči da povuče svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom, upozorio je iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif.

On je novinarima u Njujorku sinoć rekao da Iran ne nastoji da proizvede nuklearnu bombu, ali da će Teheran "vjerovatno" odgovoriti na povlačenje SAD iz sporazuma tako što će ponovo početi proizvodnju obogaćenog uranijuma, ključnog elementa za atomsko oružje.

"Amerika nikad nije trebalo da strahuje da će Iran proizvesti nuklearnu bombu, ali ćemo svom snagom nastaviti da obogaćujemo uranijum ako se predsjednik (SAD Donald) Tramp zvanično povuče iz sporazuma", rekao je Zarif.

Predsjednik SAD je obećao da će sredinom maja istupiti iz sporazuma potpisanog 2015. ako se evropske zemlje ne pridruže SAD u rješavanju problema za koje Tramp tvrdi da su fatalne mane tog sporazuma.

Sporazumom se ograničava iransko obogaćivanje i skladištenje materijala koji mogu biti korišćeni za pravljenje nuklearnog oružja. U zamjenu, Teheranu su ukinute brojne sankcije na međunarodnu trgovinu, naftni i bankarski sektor.

Tramp je 12. maj odredio kao novi rok za produžavanje ustupaka i obećao je da ih neće produžiti ako Evropljani ne ispune njegove zahteve.