Zatrudnjela spermom "švercovanom" iz zatvora - Vijesti.me
tajna misija

Zatrudnjela spermom "švercovanom" iz zatvora

Al Zaanin je kazala da je put sperme do laboratorije u Gazi, gdje su čekala dvojica specijalista, trajao otprilike šest sati

Hana al Zaanin
Hana al Zaanin (Foto: Reuters)

Supruga palestinskog zatvorenika u Izraelu donijela je juče na svijet sina, koji je rođen pomoću sperme koja je prokrijumčarena u Gazu, saopštila je njena porodica.

Kao primjer poslužili su slični slučajevi sa Zapadne Obale, a Palestinci na njih gledaju kao na čin otpora protiv zatvorske politike Izraela.

„Umorna sam i veoma, veoma srećna“, kazala je Hana al Zaanin, nekoliko sati pošto je rodila sina koji je dobio ime Al Hasan.

Govoreći za Rojters iz bolničkog kreveta u Gazi, ispričala je da su joj izraelske vlasti zabranile da posjećuje supruga od kada je uhapšen 2006. navodno iz „bezbjednosnih razloga“.

Iz istih razloga zabranjen je ulazak većini stanovništva Gaze od 1,8 miliona, premda postoje izuzeci kao što su pojedini trgovci i teško bolesni ljudi.

Gazom od 2007. upravlja islamistička organizacija Hamas, sa kojom je Izrael imao više krvavih obračuna.

Al Zaanin nije željela da ispriča kako je sperma prokrijumčarena iz zatvora, ali je kazala da je put do laboratorije u Gazi, gdje su čekala dvojica specijalista, trajao otprilike šest sati.

Njen suprug Tamer uhapšen je prilikom upada izraelskih oružanih snaga u Beit Hanun, grad na sjeveru Gaze, i osuđen je na 12 godina robije zbog pripadanja Hamasu.

„Danas je heroj dobio heroja“, kazao je uz smijeh njegov 22-godišnji brat Tarek, frizer.

Izraelske vlasti u svojim zatvorima drže pet hiljada ili više palestinskih zatvorenika koje smatraju teroristima. Mnogi od njih osuđeni su zbog ubistva civila.

Inseminacija supruga zatvorenika dovela je prošle godine do šest trudnoća na okupiranoj Zapadnoj Obali, a rezultat je promjene svijesti, podrške sveštenstva ovoj tehnici i toga što su klinike danas opremljene savremenom tehnologijom.

„Od 1967. Izrael je uhapsio 750.000 Palestinaca – od kojih mnogi služe dugogodišnje kazne“, kazao je doktor Salem Abu Haizaran iz Medicinskog centra Razan u Nablusu, koja pruža pomoć u ovim slučajevima. „Porodice pate, a naše usluge im pružaju izlaz“.

Palestince je jako naljutila odluka izraelske vlade iz 2006. da dopusti izraelskom ubici bivšeg premijera Jicaka Rabina bračne posjete tokom kojih je dobio dijete.