Završen istorijski sastanak: Svijet će prisustvovati velikoj promjeni, Kim je dobrodošao u SAD - Vijesti.me
"NEKA VRSTA FANTAZIJE"

Završen istorijski sastanak: Svijet će prisustvovati velikoj promjeni, Kim je dobrodošao u SAD

Tramp je rekao da je Kim vrlo vrijedan i pametan pregovarač za svoj narod

Kim Džong Un, Donald Tramp
Kim Džong Un, Donald Tramp (Foto: Reuters)

Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski predsjednik Kim Džong Un potpisali su u Singapuru zajednički dokument, poslije čega je Tramp rekao da proces denuklearizacije Sjeverne Koreje počinje "veoma, veoma brzo".

Kim je takođe pozdravio novi početak u odnosima dvije zemljle.

"Danas smo imali istorijski sastanak i riješili smo da ostavimo prošlost iza sebe", rekao je Kim i zahvalio američkom predsjedniku što je dozvolio taj sastanak, prenosi Frans pres. 

"Svijet će prisustvovati velikoj promjeni", rekao je on.

Tramp je rekao da je spreman da pozove sjevernokrejskog vođu u Bijelu kuću. Na pitanje novinara o mogućem pozivu Kima u Vašington, Tramp je odgovorio da je "apsolutno" spreman da uputi taj poziv.

"Sastajaćemo se često", rekao je Tramp i dodao da je uspostavio vrlo specijalnu vezu sa svojim sagovornikom.

Donald Tramp, Kim Džong Un
Donald Tramp, Kim Džong Un

Tramp je rekao da je Kim vrlo vrijedan i pametan pregovarač za svoj narod. 

On je dodao da je Kim "veoma talentovan čovjek" i da "jako voli svoju zemlju".

Američki predsjednik je rekao da su njih dvojica imali "sjajan dan" i da su "naučili mnogo jedno o drugom i o svojim zemljama".

Sjevernokorejski vođa napustio je malo ostrvo kod Singapura gdje se sastao sa Trampom. Konvoj njegovih vozila odvezao se sa ostrva Sentosa poslije potpisivanja dokumenta i 40-minutnog sastanka u četiri oka, a zatim i radnog ručka sa proširenim delegacijama. 

Njih dvojica sastali su se u Singapuru, prvo u četiri oka, a zatim u društvu delegacija, ali osim kurtoaznih riječi, uvjeravanja u produktivnost razgovora nema puno detalja o sadržaju sastanaka. 

Sastanak je počeo u devet sati po lokalnom, odnosno tri po srednjeevropskom vremenu. Očekuje se da Tramp da izjavu oko 9 časova po našem vremenu, iako je to prvobitno najavljeno za 10 časova.

Nakon što je završio službeno najavljeni program, Tramp je rekao da je sastanak bio sjajan i da je postignut veliki napredak, više nego što je iko očekivao. On je nakon završetka radnog ručka pozvao Kim Džong Una da potpišu nešto, ali još uvijek nije poznato šta, piše Rojters.

Donald Tramp, Kim Džong Un
Donald Tramp, Kim Džong Un

"Imali smo fantastičan sastanak, bolji nego što je iko mogao da očekuje. Sada idemo da potpišemo sporazum, kasnije ćete čuti više detalja", rekao je Tramp. 

Kim nije davao izjavu. Mediji navode da je Tramp ipak više dobio medijske pažnje, što se vidjelo i po njegovom ponašanju, iako se administracija Kim Džong Una trudila da imaju bar ravnopravan tretman. 

Na početku sastanka dvojice predsjednika sa svojim savjetnicima, Kim je kazao kako je jasno da pred njima nije lak put.

"Naravno da postoje izazovi, ali ja sam spreman učiniti ovo", kazao je Kim Trampu na početku sastanka. "Mnogi će gledati na ovo kao na neku vrstu fantazije... kao iz filmova naučne fantastike", dodao je Kim.

Susret dvojice predsjednika počeo je na dogovorenoj lokaciji pred gomilom fotoreportera. Zatim je uslijedilo rukovanje i poziranje fotoreporterima. Ipak, novinari su primijetili da je ovog puta izostalo uobičajeno Trampovo pretjerivanje u rukovanju. Sve je proteklo uz, kako prenose svjetski mediji, blag smješak. 

"Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče", rekao je Kim kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac, a Tramp je rekao da je siguran da će njihov odnos biti "sjajan"

Donald Tramp
Donald Tramp

Nakon toga su se zaputili nekoliko metara dalje, razmijenili nekoliko riječi uz pomoć prevodilaca, a onda se rukovali još jednom i zaputili se prema prostoriji u kojoj su održali sastanak.

Bijela kuća je navela da je "tet-a-tet" sastanak Trampa i Kima trajao 38 minuta.

Ukoliko se u obzir uzme vrijeme koje je potrebno za prevođenje, to je prilično kratko, ocijenio je BBC.

Na početku sastanka u sali za konferenciju moglo se čuti kako Tramp kaže: "Uspjećemo.  Riješićemo veliki problem, veliku dilemu, radićemo zajedno na tome. Biće izazova, ali ćemo sarađivati."

Nakon završetka sastanka razgovori su se nastavili na radnom ručku.

Prije odlaska na ručak Tramp je fotoreporterima u prolazu kratko dobacio da se nada kako će na fotografijama svi ispasti "prelijepi, zgodni, mršavi i savršeni." Nakon radnog ručka Kim je bio u društvu sestre.

Tramp je postao prvi aktuelni lider SAD, koji se sastao s sjevernokorejskim liderom. Rukovanje dvojice predsjednika promijenilo je tok istorije, ocjenjuje BBC.

JWPlayer video mesto