Zoo iz Poznanja spasio izmučene tigrove zarobljene danima na granici sa Bjelorusijom - Vijesti.me
JEDAN TIGAR UGINUO OD ČEKANJA

Zoo iz Poznanja spasio izmučene tigrove zarobljene danima na granici sa Bjelorusijom

Poljske vlasti na osnovu paragrafa o zlostavljanju životinja zaplijenile su izmučene tigrove a nakon oporavka i liječenja u Poznanju prihvatiće ih specijalizovani azil u Španiji

Jedan od spašenih tigrova
Jedan od spašenih tigrova (Foto: Reuters)

Zoološki vrt iz poljskog Poznanja prihvatio je i prevezao noćas devet od 10 tigrova u kritičnom stanju koje vlasti Bjelorusije danima nijesu puštali da pređu na putu iz Italije u Rusiju granicu sa Poljskom jer nijesu imali potrebne veterinarske sertifikate a italijanski vozači bjeloruske vize.

"Stigli su. Mršavi, dehidrirani, sa upalim očima, sa krznom oblijepljenim izmetom, u totalnom stresu, bez volje da žive", obavijestio je jutros Zoološki vrt u Poznanju da je uspio da preveze kamion sa dva mužjaka i sedam tigrica, dok jedan tigar nije preživio košmarni put. 

Iz Rima su krenuli 22. oktobra a ostali su zarobljeni nedjelju dana na poljskom graničnom prelazu u malim kavezima u kamionu pošto ih bjeloruske vlasti nijesu pustile dalje.

Četiri tigra radnici Zoološkog vrata u Poznanju uspjeli su da oslobode iz kaveza poslije ponoći, dok se do jutra čekalo da dođe policija sa puškama kako bi se iz kamiona izvukao tigar koji je zbog stresa postao agresivan.

"Tigar poludio od stresa i agresivan u kavezu koji se raspada. Njegov kavez spriječava pristup ostalima", obavjestio je Zoo vrt ali prije podne su se konačno pojavili obećani naoružani policajci, narkotik kojim je tigra uspavao veterinar je djelovao  tako da je akcija nastavljena.

Još na granici je uginuo jedan tigar a gradonačelnik Poznanja Jacek Jaškovjak rekao je jutros da još jedan nije preživio put i čekanje danima na granici.

Poljske vlasti na osnovu paragrafa o zlostavljanju životinja zaplijenile su izmučene tigrove a nakon oporavka i liječenja u Poznanju prihvatiće ih specijalizovani azil u Španiji.

"Mi smo tu da im pomognemo da se oporave i da ispravimo nepravdu koju su im nanjeli ljudi", kazala je direktorka Zoološkog vrata u Poznanju Eva Zgrabčinjska.

Poljska policija uhapsila je organizatora transporta koji je tokom puta trebalo da se brine za tigrove, 32-godišnjeg državljanina Rusije i za zlostavljanje životinja koje je prevozio iz Italije u Dagestan prijete mu tri godine zatvora.

"Krivično djelo zlostavljanja izvršio je tako što je organizovao prevoz u uslovima koji nijesu adekvatni za transport životinja. Znači u tijesnim kavezima, bez dovoljno jela, pristupa vodi i na način koji im nanosi patnje i stres", kazala je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 tužilac Agnješka Kepka.

Dvojica vozača, italijanskih državljana za sada su u istrazi samo svjedoci.