Vikend je stigao, krenite na Vinski put - Vijesti.me
JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH TURISTIČKIH PROIZVODA CRNE GORE

Vikend je stigao, krenite na Vinski put

Podrum Šipčanik, kao brižljivo čuvana vinska tajna u srcu Ćemovskog polja, može se posjetiti bez zakazivanja i to u terminu od 9 do 21 sat

Čak i ako niste vrsni poznavac vina, već na ulazu u Šipčanik doživjećete hedonizam u svim čulima. 

Na tridesetak metara ispod zemlje, pored prijatne temperature od 17 stepeni, u crnogorskom vinskom hramu, dočekuje vas miris drvenih buradi u kojima stari preko dva miliona litara vina i ukus domaćeg pršuta i sira. 

Impresije iz vinske riznice razumiju se na svim svjetskim jezicima.

"Ovo je prvi dan moje posjete Crnoj Gori i odmah sam došla da probam vino. Predivno je, sviđa mi se ambijent, sva ova divna burad i bogata istorija mjesta. Sva vina koja smo probali su odličnog kvaliteta. Oduševljena sam, zato živjeli", kaže Džuli turistkinja iz Južne Kalifornije.

Desetine hiljada turista do sada su prošle vinskim putem, a samo u prošloj godini oko 15.000 domaćih i inostranih gostiju posjetilo je Plantaže.  

Podrum Šipčanik, kao brižljivo čuvana vinska tajna u srcu Ćemovskog polja, od kraja prošle godine može se posjetiti bez zakazivanja i to u terminu od 9 do 21 sat, a najveće interesovanje je za vinima proizvedenim od autohtonih crnogorskih sorti i lokalnim specijalitetima, pa su programi posjete tako i koncipirani.

"Prvi program je po popularnoj cijeni od 6 eura, a možete obići naš podrum, degustirati vina od autohtonih sorti - od vranca i krstača. Pored toga, postoji i drugi program od 12 eura koji podrazumijeva takođe degustaciju vranca i krstača i pro cordea, kao specijalnog vina proizvedenog od našeg vranca i bruskete sa dimljenim sirom, što je takođe zaliveno sa našim maslinovim uljem. Treći program po cijeni od 17 eura podrazumijeva degustaciju pet vina, tri premijum i dva klasik vina. Radi se o selekciji sireva i tu već imate bogatiji program", objašnjava somelijer u sektoru za vinski turizam Kompanije Plantaže Dijana Boljević.

Vino i hrana kao životni stil posljednjih godina postali su značajan trend koji je doveo do formiranja jedne nove grane - vinskog turizma.

Vodeći se iskustvom razvijenih zemalja ,u Plantažama su uložili mnogo napora u razvoj ovog vida turizma, što je doprinijelo i razvoju vinogradarstva, ali i razvoju Crne Gore kao vinske destinacije.

"Podgorica i Crna Gora u vlasništvu kompanije Plantaže imaju najveći monolitni vinograd u Evropi. Podgorica je, pored Beča, jedina evropska prijestonica koja ima vinogorje u samom srcu grada, s tim što možemo reći da je ovo bečko četiri puta skromnije od našeg. Imamo bogati autohtoni sortiment. Ovdje ćemo staviti akcenat na vranac koji kao sorta trijumfuje na svim svjetskim takmičenjima. Samo posljednje tri godine, vrhunska vina Plantaža osvojila su stotinu medalja na najznačajnijim ocjenjivanjima u svijetu. Imate činjenicu kada imate bogatu gastronomsku ponudu zemlje, kada imate jedinstvene i autentične ambijente podruma kao što su naši i kada sve to upakujete u jedan turistički proizvod, dođete do desetina hiljada zadovoljnih turista koji su do sada prošli vinskim putem Plantaža", kazala je Portparolka Plantaža Marija Gašović.

U pažljivo kreiranim vinskim turama, posjetioci su u prilici da turističkim vozićem obiđu najveći evropski vinograd, uživaju u ambijentu Šipčanika i najstarijeg podruma Plantaža u kojem se kreiraju njihova najbolja vina, ali i ponesu nezaboravne uspomene iz restorana "13. jul" i "Jezero".

Kao epicentar razvoja vinskog turizma ne samo Plantaža, već i Crne Gore, podrum Šipčanik, posljednjih godina postao je i mjesto susreta.

"Ovdje se dočekuju predsjednici država, organizuju se specijalni događaji i modne revije. Posljednjih godina postali smo kao izbor lokacija brojnih svjetskih produkcijskih i producentskih kuća, koji ovdje snimaju reklame i spotove za najznačajnije svjetske brendove. Šipčanik nije samo autentičan ambijent, već pruža jedinstven gastronomski doživljaj cijelog ovog podneblja. Da ne bismo samo pričali o tome, iskoristila bih priliku da pozovemo sve one koji nikada nisu bili, a računamo da ih je malo, kao i one koji će ovoga ljeta ugostiti svoje prijatelje i rodbinu na odmoru u Crnoj Gori, da posjete vinski podrum Šipčanik i Vinski put Plantaža, jer će sasvim sigurno vrhunsko vino, dobra hrana i autentični ambijent unijeti zadovoljstvo i radost u dan svakog od naših posjetilaca", rekla je Gašović.


Najčitanije iz sekcije TV