Prijave za upis u srednje škole od 29. juna elektronskim putem

Od 15. juna kreću proslave maturskih večeri, a organizacija istih zavisi od škole do škole

3639 pregleda 147 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Maturske ispite polagalo je 6.438 srednjoškolaca. Prema saznanjima, učenici su u većini slučajeva zadovoljni kako su uradili. Preliminirani rezultati iz matematike biće 12. juna, 15. je uvid u testove, a 17. juna će moći da pogledaju test. Iz CSBH i albanskog jezika konačni rezultati biće 26. juna, rekao je gostujući u jutarnjem programu „Boje jutra“ pomoćnik ministra prosvjete Veljko Tomić.

Od 15. juna kreću proslave maturskih večeri, a organizacija istih zavisi od škole do škole, najavio je pomoćnik ministra.

Prijave za upis u srednje škole počinje 29. juna elektronskim putem, a konkurs za upis je završen.

„Pripremili smo novih 11 obrazovanih programa. U okviru građevinske škole imamo dva nova programa. To je tehničar za dekorisanje prostora i arhitektura i uređenje prostora".

Zanati su posljednjih godina deficitarni smjerovi u srednjim školama.

„Uz oca koji je građevinar dosta sam naučio, i htio sam da usavršim svoje znanje. Praktičnu nastavu obavljamo u radionicama, i tu najviše provodimo vremena. Devetoro nas je u odjeljenju. Poslije ovog smjera možete odmah da nađete posao. Niije teško i zanimljivo je, rekao je učenik građevinsko geodetske škole Željko Vranić.

Profesorica praktične nastave iz ove škole Milena Drakulović kaže da ne zna zašto se sve manji broj djece odlučuje za zanat.

„Smatram da ko ima zanat u rukama, ima veće šanse za zaposlenje. Poručujem budućim srednjoškolscima da se ne vode željama svojih drugara, roditelja, već da osluškuju svoje afinitete“, poručila je profesorica.

Bonus video: