Tvrdi da pod sumnjivim okolnostima nije primljena na posao u Domu starih u Nikšiću

Iz Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu demantuju da je bilo zloupotreba i falsifikovanja i pozivaju Lalatović da dođe da joj izdaju novu licencu zbog navodne tehničke greške.

19456 pregleda 93 reakcija 23 komentar(a)
Anđela Lalatović, Foto: Svetlana Mandić
Anđela Lalatović, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Anđela Lalatović tvrdi da je licenca za radno-okupacionog terapeuta, koja je izdata I.B, koji je primljen na konkursu Doma za stare Nikšić, falsifikovana, pa je zbog toga podnijela krivičnu prijavu protiv nadležnih. Prema njenim riječima, njen broj licence nalazi se na licenci njenog sugrađanina.

Za mjesto radno-okupacionog terapeuta je konkurisala i Lalatović.

“Protiv direktora Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu Draga Spajića i službenika za licenciranje i akreditaciju u Zavodu Miloša Ristića podnijela sam krivičnu prijavu zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i falsifikovali licencu“, kazala je Lalatović.

Prema njenim riječima, zahtjev za izdavanje licence, koja je bio jedan od uslova, podnijela je 4. novembra, a ona joj je izdata, nakon ponovnog obraćanja, 11. novembra. Za to radno mjesto je konkurisala 17. novembra, dan prije isteka konkursa.

“Izdata mi je licenca sa brojem 555, a uvidom u registar licenci, na sajtu Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, vidjela sam da kandidat koji je izabran na mjesto radno-okupacionog terapeuta, ima licencu sa mojim zavodnim brojem. Razgovorala sam sa direktorom Zavoda, iznijela mu osnovane sumnje u vjerodostojnost licence tog kandidata i on mi je rekao da je moja licenca validna, a da je jedino sporna licenca izdata za tog kandidata, i da će to poslije praznika preispitati sa službenicima“, tvrdi Lalatović.

Prema njenim riječima, nakon praznika joj je stiglo obavještenje da je, kada je broj licence u pitanju, došlo do administrativne greške i da treba da preuzme licencu sa novim brojem, a da staru vrati na poništenje.

“Naravno da sam to odbila, jer mi je već jednom izdata licenca sa kojom sam aplicirala na to radno mjesto. Razlog zašto su moj broj licence ‘ustupili’ kandidatu koji je izabran je jer je na traženo radno mjesto aplicirao prije mene, pa je i broj licence morao da prethodi. Pošto je to bio posljednji dan da se konkuriše, ako bi mu izdali bilo koji broj posle mene, zakasnio bi sa predajom dokumentacije“, kazala je Lalatović.

Ona je konkurisala i za mjesto direktora Doma i zbog izbora drugog kandidata je pokrenula sudski spor jer tvrdi da je njegov izbor nezakonit.

“Apelujem na ministra Milojka Spajića da sa posebnom pozornošću preispita odluke o izboru direktora, stručnih radnika i ostalih izabranih kandidata u Domu za stare u Nikšiću, kao i odluke za izbor direktora i drugih stručnih radnika u drugim ustanovama socijalne i dječije zaštite, jer smatram da su protivpravnim odlukama povrijeđena prava svih nas, kao učesnika konkursa i građana, i samim tim dovedena u pitanje transparentnost procesa“, poručila je Lalatović.

Iz Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu su odgovorili da se pri upisu broja licence za Anđelu Lalatović desila tehnička greška, pa je umjesto broja 556, upisan 555, broj licence I.B., koji je, kako tvrde, predao zahtjev za izdavanje licence dva dana prije Lalatović.

“Nakon uočene greške, kontaktirali smo je telefonskim putem i objasnili joj je da je došlo do tehničke greške. Zamoljena je da vrati licencu i da joj se izda nova, sa čime se i ona saglasila. Međutim, kako nije došla da preuzme novu licencu, 11. 1. 2021. godine uputili smo joj i zvaničan dopis u kojem smo je ponovo obavijestili da je došlo do tehničke greške pri upisu broja licence, zamolili je da vrati prethodnu licencu kako bi bila poništena i preuzme licencu sa drugim brojem, što imenovana odbija da uradi“, stoji u odgovoru koji potpisuje direktor Zavoda Drago Spajić.

Napominje da je riječ o internoj evidenciji koju vodi Zavod i da broj licence i greška koja se dogodila nemaju uticaj na konkurs za posao.

Bonus video: